Seminář k OP PIK

Z podnětu SP ČR proběhlo 7.1.2015 na MPO setkání s cílem informovat podnikatelskou sféru o nově spouštěném Operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK).

Náměstek Tomáš Novotný vyzdvihl čtyřiceti účastníkům důležitost zpětné vazby pro MPO a nabídl opakované setkání. Představil spolu s řediteli odborů jak implementaci OP PIK, tak jeho obsahovou složku. Pro podporu českých podnikatelů je v tomto operačním programu připraveno 4 331 mil. EUR z Evropského fondu pro regionální rozvoj, což v přepočtu představuje zhruba 118 mld. Kč. 

Od dubna by měly být vyhlašovány první výzvy k předkládání projektů. Připomínky (včetně stanoviska SP ČR) k programům v rámci připomínkového řízení bude vypořádáno do konce ledna.

Diskutováno bylo také postavení velkých podniků, které mohou čerpat max. 20 % prostředků z jednotlivých prioritních os. Zmíněny byly problémy s definicí malých a středních podniků a výzkumných organizací. Další limit daný EK směřuje přibližně 10% finančních prostředků OP PIK na finanční nástroje, což představuje zejména záruky, úvěry a další nástroje. Implementační struktura zůstává stejná jako u OP PI, tedy zahrnuje MPO a CzechInvest.

Novinkou je nutné posvěcení výběrových řízení řídícím orgánem (MPO) před podpisem smlouvy s dodavatelem. Rovněž bude změněn systém jednání o nesrovnalostech s příjemci podpory: na rozdíl od stávající praxe by v těchto záležitostech měl vůči příjemcům vystupovat v rámci implementace OP PIK výlučně řídicí orgán. Zmíněn byl rovněž stav plnění ex-ante kondicionalit představující podmínky, které musí ČR splnit do roku 2016, aby jí byly peníze z EU proplaceny. Jedná se zejména o podmínky pro zakládání podniků, dokumenty Digitální Česko nebo Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligentní specializaci ČR a další.

OP PIK je rozdělen do 4 prioritních os zaměřených na:

  • PO 1 rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím,
  • PO 2 na rozvoj podnikání a inovací malých a středních podniků,
  • PO 3 na posun k energeticky účinnému, nízkouhlíkovému hospodářství spočívajícím především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin,
  • PO 4 na usnadnění rozvoje podnikání, služeb a přístupu ke službám státu prostřednictvím vysokorychlostního přístupu k internetu a širší nabídkou služeb informačních a komunikačních technologií. 
Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět