Účastníci BUSINESS školy SP ČR debatovali s členy vlády

Na diskusi přijeli vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

gal2


Výjimečnou možnost setkat se tváří v tvář s členy vlády a položit jim otázky na témata, jež je zajímají, dnes dostaly čtyři desítky studentů z deseti vysokých škol z celé ČR. Na diskusi s účastníky první BUSINESS školy uspořádané Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) v rámci kampaně Rok průmyslu a technického vzdělávání do Průhonic u Prahy přijeli vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Studenty zajímaly zejména praktické otázky, týkající se jejich profesionální budoucnosti po ukončení vysokoškolského studia. „Je třeba si uvědomit, jaká je poptávka a jaká je nabídka a přizpůsobit se tomu. Špatná zpráva pro vás je, že globalizace přináší stále nové a nové vlny dalších nápadů. Jediné doporučení, jak přežít globalizaci, je zůstávat stále ‚na vlně‘,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Připomněl studentům, že v české ekonomice je velký nesoulad mezi poptávkou a nabídkou pracovních míst a šanci najít kvalitní zaměstnání mají kvalifikovaní technici.

Technické vzdělání přitom Jan Mládek chápe v širším pojetí – měla by k němu patřit i samozřejmá znalost anglického i dalšího světového jazyka. „Očekával bych větší fantazii, než že jím bude němčina, protože se ve světě otvírá mnoho zajímavých možností. Naprostou nezbytností je i počítačová gramotnost,“ prohlásil.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět