Svaz se podílel na ocenění talentů z Moravskoslezského kraje

14593497 1411264935550654 1780963003 n

Inovační firma roku je tradiční soutěží, kterou prostřednictvím Agentury pro regionální rozvoj pořádá Moravskoslezský kraj. I sama soutěž prokázala značný stupeň inovativnosti, když letos přibyla juniorská kategorie, na jejíž přípravě aktivně spolupracoval také Svaz průmyslu a dopravy ČR.

V rámci nové juniorské kategorie se sešlo celkem 16 projektů, které měly záběr od sociálních a komunitních aktivit až po moderní technologie.

V kategorii základních škol si první místo odnesl Lukáš Čecháček z Wichterlova gymnázia v Ostravě – Porubě se svým návrhem na řešení parkování jízdních kol. I vzhledem k aktuálním debatám o rozvoji městské infrastruktury v Ostravě, se jedná o návrh vysoce aktuální.

V kategorii středních škol zvítězil opět zástupce gymnázia, tentokrát Tadeáš Cienciala z třineckého gymnázia se svým návrhem elektroskútru, kterým se také trefil do současných debat o budoucnosti dopravy. Pozitivní je, že vítěz kategorie středních škol se míní podobným směrem ubírat i nadále a rád by studoval průmyslový design.

Zatímco ostatní kategorie zaznamenaly účastníky ze všech koutů regionu, v kategorii vysokých škol byla jednoznačným panovníkem Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Ta tedy zvítězila s projektem matematicko-fyzikálního rozboru sypkých materiálů pro využití v inovativních technologiích zítřka. Potěšující je, že projekt již nachází své praktické uplatnění v průmyslu.

Vyhlášení se zúčastnila loučící se náměstkyně hejtmana pro MSK Věra Palková, která pozitivně hodnotila množství talentovaných a iniciativních dětí na školách v MSK. Ředitelka pořádající agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková ve svém závěrečném proslovu vyjádřila naději, že všichni účastníci juniorské kategorie zůstanou v Moravskoslezském kraji a za několik let se zúčastní hlavní kategorie Inovační firmy roku. O té si můžete více přečíst  na stránkách Agentury pro regionální rozvoj.

Petr Holica
regionální manažer SP ČR pro Moravskoslezský kraj

Zuzana Šestáková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět