Kulatý stůl MOZKAO i další šíření živých knihoven povolání

Shrnutí aktivit regionálního zastoupení SP ČR pro Královehradecký kraj za poslední měsíce.

Nastavení mechanismů spolupráce a komunikace zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců s autorizovanými osobami pro zvýšení kvality zkoušek a procesu přípravy uchazečů v systému dalšího profesního vzdělávání (zkráceně MOZKAO), Živé knihovny povolání, exkurze, workshopy apod. – to vše můžete nalézt mezi aktivitami regionálního zastoupení SP ČR pro Královehradecký kraj.

Diskusní fórum Zaměstnávání cizinců

12. 5. 2017 se uskutečnilo Diskusní fórum k řešení zaměstnávání cizinců v ČR. Informace o novelách zákonných norem upravujících zaměstnávání cizinců. Fórum je určeno pro zaměstnavatele, kteří agendu zaměstnávání cizinců řeší nebo se ji chystají rozvíjet.

Kulatý stůl pro partnery Regionální sektorové dohody

24. 5. 2017 se uskutečnil kulatý stůl s aktéry Regionální sektorové dohody (RSD) pro Královéhradecký kraj v oblasti textilního průmyslu, kde byla zhodnocena realizace RSD, plán a návrh dalších aktivit.

Kulatý stůl MOZKAO

Dne 5. 6. 2017 se konalo regionální jednání odborníků – uživatelů výsledků dalšího profesního vzdělávání v hotelu Černigov v Hradci Králové k problematice „Nastavení mechanismů spolupráce a komunikace zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců s autorizovanými osobami (aos) pro zvýšení kvality zkoušek a procesu přípravy uchazečů v systému dalšího profesního vzdělávání“ (zkráceně MOZKAO).

Cílem kulatého stolu bylo projednat s odborníky z praxe návrhy legislativních a nelegislativních opatření pro zakotvení monitorovacích návštěv zkoušek z PK (profesních kvalifikací) u AOs (autorizovaných osob, vykonávajících zkoušky z profesních kvalifikací) a další náměty, vzešlé z monitorovacích návštěv.

Na základě výstupů budou zpracována doporučení pro MŠMT – NÚV a další AOr (autorizující orgány – ústřední orgány odpovědné za správu segmentu Národní soustavy kvalifikací v jejich gesci) a rovněž návrhy na změny ustanovení zákona č. 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a souvisejících prováděcích předpisů.

Diskusní fórum Pracovněprávní spory

Diskusní fórum Pracovněprávní spory se uskutečnilo dne 15. 6. 2017 v hotelu Černigov v Hradci Králové, kde bylypraktickým způsobem rozebrány nejčastější spory mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, roviny prevence, řešení sporů a jejich dopadů. Fórum bylo zaměřeno zejména na postavení zaměstnavatele jako žalované strany v soudním řízení. Účastníci se seznámili s aktuální judikaturou soudů vztahující se k probíraným otázkám.

Workshop na podporu technického vzdělávání v Teleflexu

Liberecké regionální zastoupení uspořádalo další workshop pro kariérní a výchovné poradce na podporu technického vzdělávání, tentokrát v Královéhradeckém kraji.

Svaz průmyslu a dopravy ČR, prostřednictvím svého libereckého regionálního zastoupení uspořádalo další ze série workshopů pro kariérní a výchovné poradce na podporu technického vzdělávání, tentokrát v Královéhradeckém kraji. Akci pravidelně v okresních městech organizuje ve spolupráci s agenturou CzechInvest. Po liberecké Magně a českolipském Festoolu se workshop z Libereckého kraje přestěhoval i do kraje Královéhradeckého.
 
Další hostitelskou firmou byl Teleflex specializující se na výrobu zdravotnických prostředků, zejména katétrů. Přítomní se dozvěděli informace úřadu práce o stavu nezaměstnanosti a predikci trhu práce v Královéhradeckém kraji. Hlavně byli upozorněni na nesoulad mezi poptávanými profesemi a vzděláním uchazečů. Agentura CzechInvest seznámila s Průmyslem 4.0 a činnostmi na podporu kvalifikované pracovní síly. Regionální manažerka SP ČR představila úspěšný projekt Živá knihovna povolání, který zajímavou formou přibližuje žákům 8. a 9. tříd ZŠ různé profese. Zástupci Města Hradec Králové nastínili přípravu Centra přírodovědného a technického vzdělávání „Lidské tělo – dokonalý stroj?“ a kolegové z Technologického centra Hradec Králové pohovořili o soutěži pro děti „Už vím proč.“ Mezi vystupujícími byl i zástupce libereckého science centra IQLANDIE, který pozval na vzdělávací programy pro školy. O své zkušenosti se spoluprací se školami se podělil nejen personální ředitel Teleflexu, ale i ředitel SOŠ a SOU Vocelova Hradec Králové. Na závěr si všichni prohlédli výrobní prostory hostitelské firmy.

V Královéhradeckém kraji je Pakt zaměstnanosti stále více aktivní

Svaz průmyslu a dopravy stál u zrodu dohody o partnerství Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje.

Živá knihovna povolání zamířila z Libereckého kraje nově do Královéhradeckého

Podpora technického vzdělávání je pro SP ČR prioritou a byla hlavní motivací pro uspořádání kampaně Rok průmyslu a technického vzdělávání v roce 2015. Živá knihovna povolání na aktivity kampaně volně navazuje a pro žáky 8. a 9. tříd představuje jednotlivá, převážně technicky orientovaná povolání. Akce byly uspořádány v Hradci králové a Trutnově.

Dále se připravuji na podzim workshopy pro výchovné a kariérní poradce do vybrané firmy. Hlavním cílem je poukázat na nedostatek kvalifikované pracovní síly a podpořit studium technických oborů. Součástí workshopu je prohlídka výrobního provozu hostitelské firmy. Také se pracuje na výběru firmy pro exkurzi žáků a studentů.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět