Podzimní Živé knihovny povolání v Libereckém i Královehradeckém kraji

V letošním roce Svaz uspořádal tři podzimní Živé knihovny povolání v Libereckém kraji. Navštívilo je na 850 žáků z cca 50 škol. Akce podporují děti, aby se vydaly studovat technické obory. Žáci posledních ročníků základních škol si zde vyzkouší, jestli mají dovednosti pro určité typy profesí a mohou si promluvit i s člověkem, který se takovou prací živí. 

Softwarový inženýr, konstruktér, ale i svářeč kovů

V České Lípě se děti seznámily s profesemi jako je například konstruktér, který je nezbytný pro společnosti Crystalex CZ nebo Lasvit. Žáci dále viděli elektromechanika-elektronika z Fehrer Bohemia, svářeče kovů společnosti Bombardier, operátora výroby z Festool nebo stavebního dělníka z firmy Silnice Žáček.

Společnost ČEZ předvedla žákům, jak může být zajímavá práce elektrikáře pracujícím se silnoproudem. Děti zaujala i náročná práce softwarového inženýra KROFIAN CZ. Zaměstnanci firmy předvedli software, ve kterém zaměstnanci pracují programátoři robotů a konstruktéři.

Nechyběla zde ani Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa s praktickou a všeobecnou sestrou, Městská policie se strážníkem či poradce pro volbu povolání z Úřadu práce.

Liberci vévodily moderní technologie

V liberecké IQlandii mohli žáci vyzpovídat například s procesního kontrolora firmy KSM Castings z Hrádku nad Nisou, technologa lepení z Magna Exteriors či elektrikáře pracujícího se silnoproudem z firmy ČEZ. Společnost Preciosa nově představila pozici produktového designera, který vytváří nové výrobky v oboru skleněných kamenů. 3D měrový technik z Fehrer Bohemia dětem ukazoval vady na výrobku pomocí 3D scanneru a skenovacího ramene.

V Liberci se poprvé představila firma LITES Liberec s dělníkem v elektrotechnice. Ten děti seznámil s celým procesem výroby požárních hlásičů. Od osazování součástek desek plošných spojů na stroji i ručně, přes sestavování komponentů jednotlivých výrobků až po hotové požární hlásiče. Firma Webasto Roof dětem předvedla pozicí pěniče, který čistí a zodpovídá za správně vypěněné formy do výroby.

Praktických a všeobecných sester je nedostatek i v Liberci. Nechyběla krajská nemocnice ani kariérový poradce Úřadu práce.

Česká mincovna představila v jablonci náročnou práci rytce

V jabloneckém Eurocentru souběžně s burzou Amos ukázala žákům práci svářeče firma Benteler, zručnost rytce, obráběče kovů a brusičky Česká mincovna. Nápaditost a kreativitu, kterou potřebuje produktový designér ve firmě Preciosa. CNC frézování si děti prohlédly u stánku firmy A. Raymond Jablonec s.r.o.

Naděžda Vojtíšková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět