Děti poznávaly profese na Živé knihovně povolání v Jablonci nad Nisou

Již čtvrtý ročník akce s názvem Živá knihovna povolání, kterou Svaz průmyslu a dopravy ČR pravidelně organizuje pro žáky posledních ročníků základních škol, odstartovala v Eurocentru Jablonec nad Nisou. Svaz tím přispívá k motivaci dětí ke studiu technických oborů. Chce tak probudit jejich zájem o profese, u nichž se firmy dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Na interaktivní akci si mohou žáci práci vyzkoušet a popovídat si s člověkem, který se daným povoláním živí.

Tentokrát se čtyřem stovkám žáků ze 17 škol okresu Jablonec nad Nisou představilo kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR Jablonec nad Nisou a sedm významných tamních zaměstnavatelů.

ARaymond na Živé knihovně žákům představil firmu a její historii. CAD designer Jiří Prousek pohovořil, jak se dostal na svou současnou pozici. Nejprve docházel na povinnou školní praxi na nástrojárnu a později také na brigádu. Vzhledem k tomu, že se osvědčil a on sám byl ve firmě spokojen, byla mu nabídnuta pozice ve vývoji, kde se zaučil v programech na CAD designera.

Ve stánku firmy ABB měli žáci příležitost poznat profesi konstruktéra. Měli dokonce možnost popovídat si s konstruktérem, který před více než 25 lety zkonstruoval nejúspěšnější výrobek – vypínač Tango, který dodnes zdobí zdi mnoha českých domácností. Děti viděly 3D program, ve kterém samotná konstrukce probíhá, seznámily se s historií této profese a s novými technologiemi, které se nyní při konstrukci výrobků používají. Žáci si mohli osahat prototypy vypínače vyrobené v 3D tiskárně a ve zkušební silikonové formě a také viděli ocelovou formu, ve které se lisují plastové díly potřebné k sestavení vypínače. „Doufáme, že se nám podařilo žákům ukázat, že vydat se cestou techniky znamená dělat kreativní práci a mít možnost poznávat a využívat nejmodernější technologie v praxi,“ říká Karolína Mulačová, HR generalist ABB.


01

Česká mincovna dětem krátce představila svoji hlavní činnost, a to ražbu českého oběživa a pamětních mincí pro Českou národní banku. Překvapením pro školáky, ale i jejich pedagogický doprovod, bylo, že se z oběhu ztrácí zhruba 130 milionů kusů oběživa ročně a místní mincovna je každým rokem prostřednictvím ČNB doplňujeme novou ražbou. Se zájmem děti vyposlechly i důvod. Odvážejí je cizinci – turisté do svých zemí. Část zůstane v domácích kasičkách a nedobytných studnách. Na „příběhu mince“ stručně představili, kolik a jakých řemesel a profesí je pro zrození mince a její distribuci k zákazníkům potřeba. Děti se zajímaly i o stoleté výročí česko-slovenské koruny, respektive také 25 let existence samostatné Koruny české, která se razí výhradně v České mincovně v Jablonci. Ve zdejším provozu pro ČNB dokončili unikátní vysokohmotností minci s nominální hodnotou 100 000 000 korun o hmotnosti 130 kilogramů ryzího zlata. Na videoukázce z její výroby dětem představili právě ta řemesla, která jsou provoz nejvíce specifická.

Dětem, které si příští rok budou vybírat svá budoucí povolání se věnovali dvě zdravotní sestry a personál z operačních sálů z Nemocnice Jablonec nad Nisou. V simulovaném prostředí se seznámily s péčí o pacienta na lůžku, osahaly si operační nástroje i zdravotnické pomůcky. Největší úspěch u dětí byla možnost vyzkoušet si šití pomocí nástrojů k laparoskopické operaci či poslech fonendoskopem. Žáci si z „operačního sálu“ mohli odnést čepice, roušky i rukavice. Každý z účastníků také dostal domů letáček s výčtem všech povolání, které se v nemocnici uplatní.

02

Cikautxo CZ prezentovalo pozici technika kvality. Studenty práce zaujala, byli překvapeni možností pracovat i v cizině. Zájemci si zasoutěžili o ceny a hledali vady na výrobcích. K dispozici měli manuální i elektronickou galgu.

TRW Automotive Czech studentům představilo pozici testovacího řidiče, který zkouší brzdy na různých prototypových vozidlech v různých podmínkách – sjíždí ledovce, jezdí na okruhy do Španělska či Švédska... Z toho důvodu musí mít speciální řidičské oprávnění a velmi dobré jazykové znalosti. Studenti si mohli i zazávodit s autíčky, které vyrábí zaměstnanec s dětmi v kroužku v Železném Brodu.

A v neposlední řadě nejen děvčata zaujala krása české bižuterie na stanovišti Preciosy poutavé povídání o povolání produktového designéra.

Na stanovišti Úřadu práce ČR kariérní poradkyně přiblížily žákům práci kariérového poradce. Vysvětlily jim náplň práce a popsaly cílové skupiny, kterým jsou služby k dispozici. Kromě toho si žáci formou hry zkusili poskládat jednotlivé profesní osudy lidí, kteří ve svém životě překonávají určité překážky a jejich cesta za současným povoláním nebyla přímočará. Na skupinu dětí, která měla nejlepší odhad, čekala i drobná sladká odměna. Všechny děti odcházely s poznáním, že pokud se člověk nevzdá, může si splnit své profesní sny i přes poměrně velké překážky.

Pokud by Vás akce zajímala více, přijďte se podívat na další Živé knihovny povolání v Libereckém kraji:

  • v Liberci 23. 9. 2019,
  • v České Lípě 24. a 25. 9.2019,
  • v Jablonci nad Nisou 4. 10. 2019.
Bližší informace podá regionální manažerka Ing. Naďa Vojtíšková (e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).
Lenka Dudková
/
kategorie Svaz v regionech
zpět