Živé knihovny povolání zbrzdila epidemie covid-19

Ziva knihovna Liberec 2020 09 14a

Navzdory přísným hygienickým opatřením se podařilo v polovině září zorganizovat ve spolupráci s Iqlandií již 5. ročník Živé knihovny povolání v Liberci a obdobně s Městem Česká Lípa 5. ročník v Kulturním domě Crystal. O tuto již tradiční akci byl ze strany škol obrovský zájem a navštívilo ji cca 600 žáků posledních ročníků ZŠ.

Cílem ŽIvé knihovny je předem registrovaným školám interaktivním způsobem představit ve spolupráci s místními zaměstnavateli převážně technická a nedostatková povolání. Součástí je i stanoviště Úřadu práce ČR, kde dětem radí s výběrem povolování a podělí se i o informace, co je prací kariérního poradce.

Společnost Magna představila studentům pozici - Technolog. Žákům bylo vysvětleno, co na takovou pracovní pozici je potřeba za vzdělání, co je náplní práce technologa a ti kteří se neostýchali zeptat, tak zjistili, kolik si i takový průměrný technolog v Magně vydělá. Na závěr byla pro dobrovolníky připravena soutěž o ceny - Poznáš loga automobilek?, kterou si nenechala ujít ani děvčata a musíme říct, že si vedla opravdu skvěle.

Společnost UCT Fluid Delivery Solutions s.r.o. díky zkušenostem z vlastní svářečské školičky měla možnost studentům blíže představit pozici svářeče plastů. Teoretický výklad byl doplněn o praktickou ukázku nástrojů, které svářeč používá a také o ukázku hotového výrobku.

Firma KSM Castings CZ s.r.o. letos opět prezentovala pozici procesního kontrolora kvality, který žákům nejdříve ve zkratce popsal, jak z hliníkové "housky" vytvoří součástku do automobilu, a následně jim povídal o náplni své práce. Děti měly možnost vidět, jak probíhá kontrola odlitků jak vizuálně, tak i s pomocí měřidel.

ČEZ Distribuce dětem ukázala práci montérů a techniků a některým z nich třeba pomoci v rozhodování, jakou střední školu si vybrat. Žáci si mohli vyzkoušet nářadí a pracovní pomůcky lidí z terénu, ale i zapojit se do soutěže o zajímavé ceny.

Jak se pracuje s laboratorními vzorky, co vše obnáší práce v laboratoři nemocnice, jak vypadá práce všeobecné sestry na oddělení nebo jak správně provést resuscitaci. To vše bylo k vidění na stanovišti Krajské nemocnice Liberec.

Práci produktového inženýra představila společnost BUSCH VÝROBA CZ.

Preciosa představila povolání obchodníka a seznámila děti s tradicí českého sklářství i s moderním světem blýskavých křišťálových komponentů. Její sesterská společnost Preciosa-Lustry, z Kamenického Šenova pro žáky základních škol prezentovala pracovní pozici konstruktér designových svítidel, která je kombinací technického myšlení, kreativity a znalosti práce ve 3D programech. Dětem díky této profesi prakticky ukázali, že s vlastní pílí a zájmem se mohou naučit nové věci. Třeba právě konstruovat úžasné světelné projekty pro zákazníky z celého světa, a podílet se tak na jejich výrobě a šíření slávy českého křišťálu za hranice naší země.

Novinkou byla účast společností MEGA a Membrain, kteří velmi poutavě popsaly práci vědecko - výzkumného pracovníka či účast firmy PROMINENT CZ s netradičním řemeslem řezníka a ZOD Brniště, které představilo agronoma a zootechnika. Děti si dokonce mohly vyzkoušet dojení.

V plánu byly a jsou Živé knihovny povolání v Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Jičíně a Náchodě, ale jejich nové termíny budou stanoveny na základě vývoje epidemiologické situace.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Svaz v regionech
zpět