O Živou knihovnu povolání v Liberci byl mezi žáky velký zájem

I přesto, že hygienická opatření stále trvají, podařilo se počátkem října zorganizovat ve spolupráci s Iqlandií již 6. ročník Živé knihovny povolání v Liberci. O tuto již tradiční akci byl ze strany škol velký zájem a navštívilo ji na 340 žáků posledních ročníků ZŠ.

Ziva knihovna Liberec 2021 10
Cílem Živé knihovny je předem registrovaným školám interaktivním způsobem představit ve spolupráci s místními zaměstnavateli převážně technická a nedostatková povolání. Součástí je i stanoviště Úřadu práce ČR, kde dětem poradí s výběrem povolování a podělí se i o informace, co je prací kariérního poradce.

Stanoviště Krajské nemocnice Liberec v letošním roce umožnilo žákům náhled do práce laboranta hematologického oddělení skrze ukázku práce s mikroskopem a obrazových materiálů. Všeobecná sestra oddělení Kardio JIP dále žákům předvedla základy resuscitace s možností praktické zkoušky na resuscitačním modelu.

Společnost UCT Fluid Delivery Solutions s.r.o. díky zkušenostem z vlastní svářečské školičky měla možnost studentům blíže představit pozici svářeče plastů. Teoretický výklad byl doplněn o praktickou ukázku nástrojů, které svářeč používá a také o ukázku hotového výrobku.

Na stanovišti firmy DGS Druckguss Systeme s.r.o. prezentovali práci Elektronika. Žáky zajímalo zejména odzkoušet si něco „na vlastní kůži“, ať už potěžkat si hliníkovou cihličku nebo vyzkoušet pájení. Také se aktivně zapojovali do kvízu s možností drobné odměny.

S pracovní pozicí 3D měrového technika firmy Fehrer Bohemia s.r.o. děti zjistili, jak se například může využít znalost geometrie a prostorové orientace v praxi. Měření pomocí laseru na 3D ramenu bylo pro ně nové a zajímavé a pokud se rozhodují pro školu technického zaměření např. Průmyslová škola, je to určitě neobvyklé povolání s vysokým uplatněním průmyslovém odvětví.

ČEZ Distribuce dětem ukázala práci montérů a techniků a některým z nich třeba pomoci v rozhodování, jakou střední školu si vybrat. Žáci si mohli vyzkoušet nářadí a pracovní pomůcky lidí z terénu, ale i zapojit se do soutěže o zajímavé ceny.

Preciosa představila povolání obchodníka a seznámila děti s tradicí českého sklářství i s moderním světem blýskavých křišťálových komponentů.

Práci produktového inženýra představila společnost BUSCH VÝROBA CZ, která vyrábí vakuové pumpy pro potravinářský průmysl.

Iqlandia, o.p.s. na svém stanovišti prezentovala práci lektora/performera a zaujala žáky zajímavými pokusy.

V letošním roce plánujeme ještě uskutečnit v listopadu prezenčně Živou knihovnu povolání v Hradci Králové a koncem října online s českolipskými firmami.

kategorie Svaz v regionech
zpět