Program Komise 2023 odráží realitu a směřuje k udržitelné obnově

Program přináší 43 nových iniciativ, 8 návrhů na zjednodušení regulace, 116 prioritní návrhů v procesu, 1 návrh na ukončení a 1 návrh zrušení.

Dne 18. října 2022 přijala Evropská komise svůj pracovní program Komise na rok 2023, v němž stanoví další kroky ve své odvážné a transformační agendě tváří v tvář ruské agresi proti Ukrajině, rostoucím cenám energií a řetězovým dopadům na ekonomiku a zároveň brání demokratické hodnoty a sledování našich dlouhodobých cílů a zájmů. Tento pracovní program rovněž stanoví cílená opatření k dokončení ambicí, které si Komise stanovila na začátku mandátu, a dále nasměrování Unie k udržitelné obnově. Uvádí také klíčové legislativní návrhy, které by měly mít v legislativním procesu prioritu, aby bylo zajištěno rychlé provedení v praxi ve všech šesti hlavních ambicích Komise.
Politickou strategií této Komise je nasměrovat Evropu na cestu k úspěšnému dosažení klimatické neutrality do roku 2050, formování naší digitální budoucnosti, posilování našeho jedinečného sociálně tržního hospodářství, budování Unie prosperity a posilování Evropy ve světě. Tato Komise podniká kroky k řešení budoucích výzev a zavádí nezbytné stavební kameny pro lepší budoucnost pro všechny Evropany. Letošní pracovní program vychází z ambiciózní a inspirativní vize pro naši Unii, která byla stanovena v závěrech Konference o budoucnosti Evropy. V návaznosti na úspěch konference začleňuje Komise participativní postupy do svého souboru nástrojů pro tvorbu politik. Panely občanů jsou nyní součástí tvorby politik Komise v určitých klíčových oblastech.
Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, program komentovala: „Během posledního roku jsme byli konfrontováni s kolizí krizí, které vyvolala barbarská ruská invaze na Ukrajinu. V roce 2023 prosadíme ambiciózní program pro občany – řešení vysokých cen energií, abychom snížili zátěž pro rodiny a podniky v celé Evropě a zároveň urychlili náš ekologický přechod. Doma i na celém světě budeme bránit demokracii a právní stát."

I když podniky vítají pozitivní slova o odstranění byrokracie, ve skutečnosti však nelze zaznamenat dostatečnou kompenzaci administratvní a finanční zátěže podniků. Přístup „The one in, one out“ ještě nevykázal požadované účinky.

Markus J. Beyrer, generální ředitel BusinessEurope, uvedl: „Je to velmi špatný okamžik pro další administrativní a finanční zatížení společností. To může být v těchto obtížných podmínkách škodlivé. Žádáme proto zákonodárce, aby našim společnostem vytvořili prostor k oddechu, ať už jde o novou, připravovanou nebo stávající legislativu. Toho lze dosáhnout tím, že Komise provede soupis návrhů, které brání našemu oživení. Pečlivě posoudíme příslušné nové návrhy, jakmile budou zveřejněny, a povoláme Komisi k odpovědnosti za slib, že nebude fungovat jako obvykle.“

https://ec.europa.eu/info/strategy-documents/commission-work-programme/commission-work-programme-2023_en

kategorie EU infoservis
zpět