Komisařka Jourová v Praze

Hledání kontaktu s realitou

Komisařka Evropské komise paní Věra Jourová přijela do Prahy, aby se dne 2. 11. 2015 sešla s vládou, dalšími institucemi státní správy, ale také díky Úřadu vlády ČR se zástupci sociálních partnerů. Oficiálně zde představila nový pracovní program Evropské komise na rok 2016, ale jak ona sama řekla, důležitější je pro ni nezůstat v bruselské bublině a získat kontakt s realitou.

Ve svém úvodním vystoupení shrnula hlavní poselství nové Komise - pokračovat v novém přístupu, soustředit se především na ty „velké věci“, a hlavně zkvalitnit a zrychlit legislativní procesy. Chce, aby se hodnocení dopadu nedělala tak, aby to nějak vyšlo, ale aby se vyhodnotil skutečný dopad na ekonomiku. Evropská komise bude pokračovat nadále v prioritních oblastech – posílení investic prostřednictvím Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), dobudování hospodářské a měnové unie, vytvoření fungujícího kapitálového trhu, posílení jednotného trhu pro zboží a služby, energetické unii a nové obchodní a investiční strategii.

Pokud jde o její vlastní portfolio a nastavené priority, zaměří se komisařka Jourová hlavně na spotřebitelskou politiku a vytvoření Kodexu pro spotřebitele, zlepšení situace rodičů ve vztahu k jejich přístupu na trh práce a na prosazení směrnice o kvótách pro podzastoupené pohlaví ve správních a dozorčích radách podniků kótovaných na burze. Komisařce tedy půjde zejména o ochranu těch „slabších“ na jednotném trhu, nicméně prohlásila, že jí leží na srdci, aby nezatížila byznys další regulací. Komisařka také slíbila, že při své nadcházející cestě do Washingtonu vyvine maximální úsilí, aby se vyřešila situace kolem institutu Safe Harbor a našlo se rychlé a fungující řešení.

Zástupkyně SP ČR ve svém vystoupení zhodnotila pracovní program Komise z perspektivy byznysu a zdůraznila zejména návrhy citlivé nebo pro byznys nepřijatelné.

Stanovisko SP ČR k Pracovnímu programu Evropské komise

Pracovní program Evropské komise na rok 2016

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět