Estonsko jako digitální předsednictví

Estonsko se ujalo pomyslné vlády nad EU od 1. července 2017. Malá velká země, která může splnit úlohu mediátora v mnoha oblastech tolik neklidné a nově rozdělené Evropy. Své priority podřizuje společným prioritám předsednického tria – Estonsko, Bulharsko, Rakousko, které vychází ze Strategické agendy v čase změn z roku 2014 a Římské deklarace z března 2017.

Klíčové body estonského předsednictví „ Jednota prostřednictvím vyváženosti“:

  • Otevřená a inovativní evropská ekonomika. Předsednictví bude usilovat o posílení zefektivnění fungování vnitřního trhu prostřednictvím jeho základních svobod včetně volného pohybu dat.
  • Bezpečná a spolehlivá Evropa. V této oblasti se EE PRE bude věnovat implementaci moderních IT řešení a zavedení společných informačních databází zaměřených na boj s terorismem a organizovaným zločinem (EES, ETIAS, ECRIS). Bude podporovat iniciativy spojené s Akčním plánem pro evropskou obranu a posilování spolupráce mezi EU a NATO.
  • Digitální Evropa a volný pohyb dat. EE PRES se bude intenzivně věnovat volnému pohybu dat a ochraně osobních údajů. Mezi zásadní priority bude patřit budování jednotného digitálního trhu včetně zvýšeného využívání online řešení a rozvoje příhraničních e-služeb. EE PRES se chystá také modernizovat legislativu v oblasti e-commerce a e-služeb.
  • Inkluzivní a udržitelná Evropa. EE PRES chce přispět k lepší adaptaci evropských občanů na měnící se ekonomické a environmentální podmínky prostřednictví rozvoje jejich dovedností. V zájmu volného pohybu pracovníků se zaměří na koordinaci systémů sociálního zabezpečení a spravedlivou reformu vysílaných pracovníků. V sloupu se závazky Pařížské dohody bude EE PRES pokrčovat v modernizaci obchodování s emisními povolenkami EU ETS.

Postoj Svazu průmyslu a dopravy ČR:

  • Svaz obecně s prioritami souhlasí. Ve většině priorit nejsou výrazné rozdíly mezi prioritami byznysu a EE PRES. Byznys v České republice vítá zejména důraz EE PRES na podporu volného pohybu služeb, přeshraniční mobilitu firem a dokončení druhé fáze tvorby Evropské bankovní unie.
  • Důležitý bude i důraz EE PRES na modernizaci nástrojů na ochranu obchodu, pokrok ve vyjednávání. Dohody o obchodu se službami (TiSA) a vyjednávání o nových dohodách volného obchodu v zájmu vytvoření nových příležitostí pro podnikání a posílení konkurenceschopnosti.
  • Byznys v ČR vítá i nalezení spravedlivého řešení v oblasti přeshraničního vysílání pracovníků v EU, podporu a rozvoj dovednosti pro změny v oblasti trhu práce.
  • Byznys uvítá i pokrok v modernizaci EU ETS a zlepšení energetické účinnosti.
  • Byznys předpokládá i pokračování v úsilí v posilování a vymáhání pravidel vnitřního trhu a modernizaci evropského průmyslu a vytvoření komplexní a koherentní strategie včetně akčního prováděcího plánu.
  • Byznys vítá zejména velké ambice EE PRES, pokud jde o další posun v oblasti digitálního trhu a implementace Strategie pro jednotný digitální trh a zakotvení volného pohybu dat, jako páté svobody vnitřního trhu.

Partnerský zaměstnvatelský svaz v Estonsku:

Estonian Employers' Confederation - ETTK
6 Kiriku Str
EE-10130 Tallinn

President: Mr Tiit Kuuli
Chairman: Mr Toomas Tamsar

Tel.: +372 699 93 01
Web: http://www.tooandjad.ee
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Permanent Delegate: Ms Eve Päärendson, Tel.: +372 505 45 70, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Gbelec Ondřej
/
kategorie Evropská rada
zpět