Ohlédnutí za tripartitním sociálním summitem

Apel na instituce EU, aby se zabývaly konkurenceschopnosti průmyslu, digitalizací a uprchlickou krizí.


Jako tradičně se před jarním zasedáním Evropské rady 16. března konal v Bruselu Tripartitní sociální summit, na němž se setkali vrcholní představitelé evropských institucí a evropských organizací sociálních partnerů. Delegaci BUSINESSEUROPE vedli prezidentka Emma Marcegaglia a generální ředitel Markus Beyrer.

Evropa stojí na křižovatce. Silný průmysl je nepostradatelný k vyrovnání se s mnohými výzvami, kterým čelí. Prioritou je posílení ekonomiky, a k tomu je potřeba zlepšit právní prostředí k posílení soukromých investic a tvorbě pracovních míst. Byznys se ale obává, že další politická nestabilita může v roce 2016 dále zpomalit reformy. Znovunastartování sociálního dialogu tak může v tomto kontextu podpořit růst a tvorbu pracovních příležitostí. V Evropě, kde jsou patrné známky napětí a rozporů, může být také jednotícím prvkem.

V rámci summitu byly zveřejněny tyto dokumenty:

Cílem všech těchto iniciativ je přimět instituce v EU, aby se těmito tématy zabývaly. Evropský byznys vyjádřil přesvědčení, že Evropská komise a Rada se podporou deklarace k restartu sociálního dialogu připojí.

pdfProjev prezidentky BUSINESSEUROPE217.07 KB (AJ)

Marta Blízková
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie Evropský sociální dialog
zpět