EU přijala 13. balíček protiruských sankcí

Na seznam přibylo 106 fyzických a 88 právnických osob, které souvisejí s obranným a vojenským sektorem (včetně těch, kteří se podílejí na dodávkách výzbroje z KLDR do Ruska), dále na členy justice, místní politiky a osoby odpovědné za nezákonné deportace ukrajinských dětí. Na uvedené osoby se vztahuje zmrazení majetku a občanům EU a společnostem je zakázáno poskytovat jim finanční prostředky. Na fyzické osoby se navíc vztahuje zákaz cestování.

Na seznam bylo také zařazeno 27 nových subjektů, které přímo podporují ruský vojenský a průmyslový komplex. Na tyto subjekty se budou vztahovat přísnější vývozní omezení týkající se zboží a technologií dvojího užití, jakož i zboží a technologií, které by mohly přispět k technologickému posílení ruského obranného a bezpečnostního sektoru. Některé z těchto subjektů sídlí ve třetích zemích (Indie, Srí Lanka, Čína, Srbsko, Kazachstán, Thajsko a Turecko) a podílejí se na obcházení obchodních omezení.

Seznam omezeného zboží, které by mohlo přispět k technologickému posílení ruského obranného a bezpečnostního sektoru, je rozšířen o komponenty pro vývoj a výrobu bezpilotních letounů (UAV).

Omezení vývozu zboží, které přispívá zejména k posílení ruských průmyslových kapacit, bylo rovněž rozšířeno o zboží, jako jsou elektrické transformátory.

Spojené království bylo přidáno na seznam partnerských zemí, které uplatňují soubor omezujících opatření na dovoz železa a oceli z Ruska a soubor opatření pro kontrolu dovozu, která jsou v podstatě rovnocenná opatřením EU.

Více informací lze nalézt na webu Komise zde.

Vyzýváme členy, aby se s námi i nadále dělili o otázky týkající se provádění a vymáhání sankcí EU, včetně nově přijatých a předchozích balíčků.

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět