Změny v zaměstnávání osob se zdravotním postižením pro rok 2018

Chystaná novela zaměstnávání OZP zjednoduší. Tyto dílčí změny ale nestačí, je potřeba hledat systémové řešení.

Úřady práce hlásí stále klesající počet uchazečů o zaměstnání. V situaci, kdy firmy trpí žalostným nedostatkem pracovních sil, je potřeba si uvědomit, že mimo tuto evidenci stojí desítky tisíc osob se zdravotním postižením (OZP), které by mohly a měly pracovat. Na trhu práce ovšem existuje řada objektivních, ale i zdánlivých bariér.

SP ČR se svou iniciativou snaží o systémovou změnu. Výsledkem jednání na úrovni MPSV jsou ale jen dílčí novinky. „Zatím se bohužel nedá hovořit o změnách skutečně systémových, neboť se do jednání o návrzích tradičně nepodařilo zapojit další resorty,“ konstatuje Jitka Hlaváčková ze Sekce zaměstnavatelské SP ČR. Svaz bude proto i nadále apelovat na příslušné resorty a podněcovat k diskusím o nastavení adekvátních podmínek, které mohou v konečném důsledku ulevit veřejným financím.

CHYBÍ MOTIVACE NA STRANĚ FIREM I OZP
Většímu zapojení OZP do pracovního procesu v současné době brání pomalý systém poúrazové rehabilitace, náročná administrativa režimu podpory pro zaměstnavatele i absence pomoci s jejich adaptací. Tyto bariéry snižují motivaci na obou stranách. „U OZP existuje obava ze ztráty důchodu a benefitů po přijetí zaměstnání za většinou podprůměrnou mzdu. Na straně zaměstnavatelů pak přetrvává nedůvěra v potenciál OZP a nedostatek odborné pomoci s jejich integrací,“ vyjmenovává důvody, proč se zatím nedaří přivést více OZP na trh práce, místopředseda Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR Karel Rychtář.

KONEC CHRÁNĚNÝCH PRACOVNÍCH MÍST
Napravit současný stav by alespoň částečně mohly chystané změny jak v legislativní, tak exekutivní rovině. V prvé řadě jde o novelu zákona o zaměstnanosti. Ta počínaje rokem 2018 mění pravidla získání podpory pro firmy. Již nebude podmíněna uzavřením dohody o zřízení chráněného pracovního místa. Tento institut bude nahrazen uznáním zaměstnavatele za zaměstnavatele na chráněném trhu práce. Na podporu budou mít nárok všichni, kteří splní stanovené podmínky a současně budou o své činnosti ročně podávat zprávu. Výsledkem má být mimo jiné veřejně přístupný seznam uznaných zaměstnavatelů.

Změní se také struktura a výše příspěvku pro firmy, zaměstnávající více než 50 procent OZP. K dalším změnám patří snížení ročního limitu náhradního plnění u oprávněných dodavatelů z 36násobku na 28násobek nebo prodloužení doby platnosti podpory společensky účelného pracovního místa z 12 na 24 měsíců.

Novinkou, která funguje už od října letošního roku, je elektronická evidence náhradního plnění.Poskytovatelé do ní musí nejpozději do 30 kalendářních dnů od zaplacení poskytnutého plnění vložit určené údaje. Příjemce náhradního plnění pak jen potvrdí správnost dat. Pouze plnění vložené do této evidence si bude moci odběratel započíst pro účely plnění povinného podílu odběrem výrobků, služeb nebo zadáním zakázek. . „Od října dochází k postupnému odladění systému a zvýšení komfortu obsluhy tak, aby usnadnil průběžnou komunikaci a kontrolu všem zúčastněným stranám,“ říká Karel Rychtář.

Za zmínku stojí také projekt Úřadu práce ČR „Rozvoj systémů podpory zaměstnávání OZP na volném trhu práce,“ který má zkvalitnit poradenství pro uchazeče o zaměstnání. Snahou Svazu je také „oprášit“ institut pracovní rehabilitace, který je součástí zákona o zaměstnanosti od roku 2004.

Tereza Řezníčková
kategorie Stanoviska SP ČR