Stanovisko ke Zprávě o České republice 2020 (tzv. Country Report)

V únoru Evropská komise vydala národní zprávy pro jednotlivé členské státy (country reports). Zatímco v roce 2019 se v nich Komise soustředila na investiční priority členských států, v letošním roce hodnotí národní zprávy také naplňování cílů udržitelného rozvoje (SDGs) Agendy 2030. Tento krok je v souladu se strategií Komise o udržitelné Evropě.

Komise vychází z faktu, že se ekonomický růst zpomaluje a jeho pokles bude pokračovat i v roce 2021. Chce-li si Česko udržet dosaženou úroveň životních standardů podpořených otevřenou obchodní strategií a zahraničními investicemi musí změnit růstový model, diversifikovat ekonomiku, zvýšit produktivitu a zaměřit se na zboží a služby s vyšší přidanou hodnotou. Stav ekonomiky bude záviset i na schopnosti Česka vyrovnat se se stárnutím obyvatelstva, technologickými změnami a cíli environmentální udržitelnosti.

SP ČR obecně může souhlasit se zněním letošní národní zprávy, kritikou Komise v řadě oblastí i potencionálním scénářem dalšího rozvoje české ekonomiky v souladu s cíli udržitelného rozvoje OSN i výzvami v podobě nepříznivého demografického vývoje a rozvoje nových technologií.

Celé stanovisko ke stažení zde.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět