Zapojili jsme se do konzultace OECD k Pilíři 1 a 2

CÍL konzultace

  • Zaslali jsme naše stanovisko, obdobně jako k předchozím materiálům OECD, i k veřejné konzultaci zaměřené na návrhy OECD, které reagují na digitalizaci ekonomiky, což je návazná iniciativa na snahy o zavedení digitální daně a mezinárodní koordinaci v této oblasti. Na úrovni EU byla snaha o nalezení konsensu a konkrétní formy zdanění digitální oblasti neúspěšná, konzultace se tak snaží najít nový konsensus na základě širšího a komplexnějšího uchopení digitální oblasti na úrovni OECD.

Vstup SVAZU PRŮMYSLU

Our opinions are following:

  • The tax system should not favour certain sectors or technologies over others, and should treat domestic and foreign firms equivalently. We already required that the tax system should not favour certain sectors or technologies over others, and should treat domestic and foreign firms equivalently.
  • The solution should not subject the same profit to taxation by multiple jurisdictions – solution should avoid double taxation as we already mentioned in our comments to pillar one “any profit reallocation must avoid double counting“.
  • Any solution should be agreed among governments rather than introduced by countries in an uncoordinated and unilateral manner. To this point, any agreement should be contingent on removal of unilateral measures. We advise in the long run to avoid unilateral actions by individual countries which only lead to a rapid fragmentation of the international tax system, and to avoid a further increase in international double taxation. (...)

Celý vstup do konzultace si můžete stáhnout zde.

V tomto stanovisku naleznete i odkazy na naše předešlé vstupy do konzultací.

 

Vladimír Štípek
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět