Postoj SP ČR k návrhům digitálního zdanění

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) připravil na základě odborné diskuze stanovisko k návrhům digitálního zdanění, které představila Evropská komise.

Předložené návrhy ze strany Evropské komise v současné době považujeme za nekvalitně připravené. Rovněž i navržené záměry v této oblasti přináší nejistoty dopadů na rozvoj digitální ekonomiky v EU, i s ohledem na celkovou konkurenceschopnost mezi světovými ekonomikami.  

Navržené dočasné řešení (daň z digitálních služeb) by představovalo pouze zvýšení daňového zatížení digitálních společností, řešení nelze považovat za komplexní ani dlouhodobé.

Návrh dlouhodobého řešení (stálá provozovna z titulu významné digitální přítomnosti) považujeme za první námět k diskuzi, který je nutné podrobit dalším analýzám. Obáváme se, že vzhledem k předpokládané digitalizaci budou firmy z ČR stále více vyvážet výrobky a služby, které představují i digitální obsah.

Chceme o návrzích konstruktivně jednat, účastnit se analýz a podílet se na získávání dat. Najít vhodný přístup k regulaci takto dynamicky se rozvíjející oblasti, kde je regulátor o krok až dva za cílem regulace, je velmi náročný a zdlouhavý proces. Nepodporujeme jednostranná řešení na úrovni Evropské unie, je třeba dosáhnout shody na půdě OECD.

Celé stanovisko, včetně stručného strhnutí návrhů Evropské komise v oblasti digitálního zdanění, je ke stažení zde.






kategorie Z hospodářské politiky
zpět