Aktuální predikce Svazu průmyslu pro vývoj ekonomiky v roce 2019 a 2020

Svaz průmyslu a dopravy ČR připravil predikci ekonomického vývoje pro roky 2019 a 2020. Níže jsou popsány klíčové faktory a závěry predikce vývoje HDP včetně odhadu vývoje jeho hlavních složek. V závěru článku je celá predikce ke stažení i s detailním uvedením faktorů, které naši predikci determinují. 

Klíčové faktory pro rok 2019:

Podle analyzovaných faktorů, argumentů a trendů předpokládáme, že výsledný růst HDP v roce 2019 se bude pohybovat kolem úrovně 2,8 %. V případě tzv. tvrdého brexitu ("bez dohody") či realizace jiných potenciálních vnějších rizik, bude růst nižší (v případě tvrdého brexitu maximálně kolem 2 %).

Vysoká zaměstnanost a očekávaný růst mezd v roce 2019 bude jako hlavní faktor stabilně a pozitivně ovlivňovat výslednou hodnotu HDP.

Pozitivním faktorem pro vývoj investic byl ekonomický růst roku 2017 a pokračování pozitivních trendů v roce 2018 s návaznou dobrou kondicí řady firem, které mají zdroje investovat.

V případě zahraničního obchodu lze vnímat především slábnoucí pozici vývozu, který ovlivní v dalším období pravděpodobně externí faktory (ekonomický vývoj u našich obchodních partnerů, hrozba obchodních válek, dopady brexitu atd.).

Predikce vývoje HDP a jeho základních složek

2019 (v %)

Růst HDP

2,8

  Spotřeba domácností

2,9

  Vládní spotřeba

2,0

  Tvorba hrubého fixního kapitálu

4,0

  Vývoz

2,5

  Dovoz

4,2

Zdroj: SP ČR

Klíčové faktory pro rok 2020:

Lze předpokládat, že celkový ekonomický výkon bude vzhledem k cykličnosti postupně oslabovat. Přestože nemáme indicie o zásadnější změně trendu v dnešních číslech o vývoji ekonomiky směrem k výrazně negativnímu vývoji, rizika přetrvávají.

U mezd, dosud rychle rostoucích až nad míry růstu produktivity, očekáváme snížení dynamiky růstu. Investiční aktivita může postupně ochabovat s vzhledem k nižšímu ekonomickému výkonu a díky nižším tržbám a klesajícím zakázkám v některých sektorech se firmy spíše zaměří na zajištění stávající výroby. Dovoz i vzhledem k výše nastíněným faktorům (mírně slabší růst ekonomiky, slabší tempo růstu exportu, v opačném směru bude působit mírné posilování koruny) bude mírně klesat. V roce 2020 bude export patrně čelit negativnímu vývoji, který se v současné době projevuje pouze jako hrozba.                            

Predikce vývoje HDP a jeho základních složek

2020 (v %)

Růst HDP

2,0

  Spotřeba domácností

2,6

  Vládní spotřeba

1,4

  Tvorba hrubého fixního kapitálu

3,0

  Vývoz

2,0

  Dovoz

2,5

Zdroj: SP ČR

Doporučujeme přečetní detailní verze naší predikce (ke stažení zde).

Autoři: Vladimír Štípek a Bohuslav Čížek
kategorie Z hospodářské politiky
zpět