Ministerstvo financí vyslyšelo prosbu o odložení implementace změn pro pivovary do roku 2031

Na základě našich připomínek z ledna 2021 (zde) došlo k pozitivním úpravám v rámci novelizace zákona o spotřebních daní a DPH. Jednalo se i implementaci unijních předpisů, které se dotýkají sektoru výrobců nápojů. Konkrétně jde mimo jiné o změnu pravidel pro pivovary při výpočtu některých hodnot svých výrobků, které mají především určité dopady na administrativní povinnosti výrobců.

V našem stanovisku jsme proto požadovali, aby Ministerstvo financí využilo celého přechodného období, které EU pro implementaci umožňuje. Do původních plánů, kdy změny měly být provedeny k začátku roku 2022, velmi negativně zasáhla koronavirová krize. Jako vysvětlení jsme uvedli, že „v kontextu současné pandemie patří právě obor pivovarnictví k nejvíce zasaženým oborům v důsledku toho, že výroba i odbyt piva v restauracích a gastronomických provozech je omezen vládními opatřeními“. Jelikož byl i daňový dopad této změny z pohledu celého sektoru a výrobců relativně malý, v řádech jednotek milionů korun ročně, chtěli jsme implementaci odložit až k začátku roku 2031.

Velmi si vážíme toho, že Ministerstvo financí ve výsledku umožnilo účinnost změn dopadajících na pivovary, spolu s dílčími změnami vyjasňujícími situaci, až od roku 2031. V této době, kdy neznáme konec vládních opatření a potýkáme se s nejvyššími propady HDP od vzniku ČR, by šlo o zbytečnou změnu, která by sektoru nepřinesla pozitiva. Nyní je novela po připomínkovém řízení, dále novelu bude čekat další legislativní proces.

Vladimír Štípek
/
kategorie Z hospodářské politiky
zpět