Aktuální daňové úlevy související s tornádem

Během minulého týdne a víkendu měl Svaz průmyslu možnost konzultovat možné kroky Ministerstva financí a finanční správy a aktuální daňový pardon, který reaguje na tragický dopad tornáda na Moravě. Katastrofická situace vyžaduje maximální vstřícnost státních orgánů. Svaz v diskuzích zdůraznil například nutnost, aby odpovědná Finanční správa působila jako pomocník, neboť lidé a podnikatelé z dané oblasti musejí akutně řešit následky tragické události a kromě zdraví a majetku mohou být poškozeny i daňové dokumenty. Proto je kromě plošných úlev a odkladů nutný i individuální přístup úředníků daňové správy s ohledem na ztížené podmínky, neúplnost dokumentů a objektivní nemožnost plnit některé povinnosti.

Dále jsme projednávali daňové aspekty při darování ze strany soukromých osob i firem či na aktivity firem, které pomáhají v postižených oblastí z daňového pohledu. Kde MF potvrdilo, že například v otázce poskytnutí firemních kapacit bezúplatně lze použít například možnost uznatelnosti nákladů na darování v případě živelních pohrom (viz zákon o daních z příjmů § 24, odst. 2, písm. zp), který reaguje právě na situace klasifikované jako živelní pohroma). Shoda byla také nad potřebou maximální osvěty a pomoci na místě.

Ministerstvo financí připravilo pro zasažené regiony (Břeclav a Hodonín) například možnost posunutí splatnosti daně z příjmů FO i PO, posunutí termínů pro podání daňového přiznání, kontrolního hlášení, platby DPH, či prominutí zálohy silniční daně. Posunutí je většinou pouze o jeden měsíc, vzhledem k odlišným periodám u různých plateb doporučujeme si splatnost ověřit, ideálně komunikací s Finančním úřadem, který by měly dle slibu ministerstva „postupovat s maximální vstřícností“. Věříme, že finanční správci na místě nabídnou i odpuštění některých povinností, snížení záloh a další mimořádné možnosti s ohledem na vážnost některých konkrétních případů.

Mimo katastry v regionech Břeclav Hodonín je možné kvůli škodám souvisejícím s mimořádným živlem žádat individuálně a Finanční správa slibuje nápomocný přístup (tj. i mimo Jihomoravský kraj v Ústeckém kraji a jinde, mohou samozřejmě nastat situace, že dotčen bude majetek i podnikatele registrovaného v jiném kraji). Doporučujeme proto se obrátit na Finanční správu a poradit se o možnostech, například i s ohledem na relativně krátké měsíční termíny a případně žádat vzhledem k individuální situaci o delší lhůty, např. pokud byla poškozena kromě majetku i dokumentace či účetnictví.

  • Závazné informace jsou publikovány v aktuálním Finančním zpravodaji 26/2021 (zde).
  • Další informace Finanční správy Informace k daňovým úlevám pro občany a firmy dotčené živelní katastrofou ze dne 25. 6. 2021 jsou soustředěny zde.
  • Dodatečné informace Ministerstva financí, zmiňující např. možnost individuálních žádostí, jsou zde.
  • Dále resort financí připravil přehled vybraných osvobození od správních poplatků v souvislosti s živelnou pohromou, např. žádosti o úlevy, vydaní stejnopisů atd., úkony na úseku ověřování stejnopisů atd., úkony na úseku registrace vozidle a řidičských průkazů atd. Výčet všech osvobozených položek naleznete zde.
  • Ministerstvo též zveřejnilo informaci a doporučení obcím k možností odpouštět místní poplatky, zájemci se na to mohou odvolat (zde).
Autoři: Bohuslav Čížek, Vladimír Štípek
kategorie Z hospodářské politiky
zpět