První kroky ministra financí očima expertů

Co by měl nový ministr financí za současné situace udělat především? Co byste dělali vy v jeho roli? Za Svaz průmyslu a dopravy ČR odpověděl pro server Finmag.cz ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek:

Pro nás je zásadní stabilita. Nejistot a nepředvídatelných faktorů mají teď firmy dost i bez vlády. Věříme proto, že konkrétním návrhům bude vždy nejprve předcházet důkladná diskuse, která zváží veškeré dopady. Za podnikatelský sektor jsme připraveni se do ní zapojit.

Ve vztahu k veřejným financím musí nový ministr předně minimalizovat dobu rozpočtového provizoria a zaměřit se na efektivitu hospodaření státu. Nesmí se sáhnout na investiční a prorůstová opatření, která v dlouhém období mají naší ekonomice přinést příjmy, a ohrozit prostředky na infrastrukturu, aplikovaný výzkum nebo programy z evropských zdrojů. V otázce cen energie musí nová vláda místo slov představit konkrétní opatření a hlavně nezapomínat na firmy. V daních musí být prvním rychlým krokem prodloužení mimořádných zrychlených odpisů. To musí projít parlamentem, takže není na co čekat, pokud vláda myslí podporu investic vážně.

Druhým krokem musí být zahájení diskuse o nastavení proklientského přístupu finanční správy a o ostatních návrzích, které podnikatelům a firmám usnadní jejich život. Konkrétní náměty od nás vláda má. Teď má šanci ukázat, že zjednodušení a podpora podnikání nebyly jen předvolební sliby. V prvních dnech musí dát jasný signál a potvrdit, že se nebudou zvyšovat přímo či nepřímo daně, provádět neprodiskutované změny a že cílem vlády bude snižování administrativy pro všechny firmy.

Vláda i nový ministr financí musí dát signál, že se firmy nemusí bát přístupu finanční správy a dalších kontrolních orgánů ani jiných negativních překvapení, která by omezovala jejich podnikání nebo investice.

Převzato ze serveru Finmag.cz, celý článek si můžete přečíst zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět