Stanovisko k návrhu revokace usnesení vlády z 22.7.2015 č. 576 o přípravě Strategické průmyslové zóny Nad Barborou a podpoře investic v MS kraji

Připomínka: Revokaci usnesení vlády nepodporujeme.
V rámci řešení problémů a dalšího rozvoje Moravskoslezského kraje nevidíme důvody, které by měly představovat zrušení samotného usnesení vlády a které by nebylo možné řešit průběžně standardními kroky při procesu vedoucího k přípravě / při přípravě průmyslové zóny. Pokud se má zmírnit problém vysoké nezaměstnanosti v regionu, je třeba podpořit příliv investic do regionu v lokalitě, která k tomu má vhodné dispozice. Dle informací předložených Moravskoslezským krajem, MPO a CzechInvestem v současnosti není k dispozici alternativa, která by v regionu mimo jiné například měla dostatečnou využitelnou rozlohu, vyhovovala by z pohledu územního plánu, nabízela vybavenost inženýrskými sítěmi a dobrou dostupnost z hlediska infrastruktury. Z pohledu Svazu průmyslu a dopravy je klíčové vyřešit otázku dalšího rozvoje tradičně průmyslového regionu a zaměstnanosti v něm. Veškeré požadované podklady a studie musí být v průběhu schvalování dotace dodány a sporné body vysvětleny, nicméně diskuse nad přípravou lokality není předmětem posledních dní a řada souvisejících rozhodnutí a posudků již byla provedena.
 

Lokalita Nad Barborou je na dobré cestě přitáhnout na Karvinsko tolik potřebné investory a vytvořit nová pracovní místa. Vzhledem k pokročilému stádiu celého procesu by bylo sociálně i ekonomicky nezodpovědné příslušné usnesení vlády rušit. Hledání alternativy, včetně veškeré potřebné dokumentace (analýzy, průzkumy, povolení,…) by celý proces o další roky prodloužilo.

Kontaktní osoba: Bohuslav Čížek, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
kategorie Z hospodářské politiky
zpět