RVVI schválila rozpočet na VaVaI

Svaz uspěl s navýšením prostředků na program EPSILON, který je zaměřen na průmyslový výzkum.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) na svém 315. zasedání schválila rekordní rozpočet na výzkum, vývoj a inovace (VaVaI) v roce 2017 ve výši 32,7 mld. Kč. Svaz vyzývá vládu, aby tento rozpočet schválila a zapracovala do celkového státního rozpočtu. Materiál počítá se zvýšením jak institucionálních, tak účelových výdajů. Meziročně dostane přidáno nejvíce Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, dále pak Technologická agentura ČR (TAČR) a Grantová agentura ČR.

Požadavek Svazu navýšení rozpočtu TAČR na program EPSILON byl tak z části vyslyšen a rozpočet navýšen o 250 mil. Kč. Celkově je určena na tento program a program TRIO pod MPO dohromady v roce 2017 částka 2,2 mld. Kč.

Návrh počítá v příštím roce s rozšířením počtu poskytovatelů institucionální podpory. Jedná se o Ministerstvo dopravy, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo životního prostředí. Představuje to však návrat před reformu VaVaI z roku 2008.

Více zde: Rada pro výzkum navrhuje posílit rozpočet Technologické agentury o 250 mil. Kč

Dále RVVI diskutovala přípravu nového programu TAČR zaměřeného na energetiku THÉTA, kde by měla být vyhlášena první výzva v roce 2017. Cílem programu je výzkum a vývoj v oblasti energetiky se zaměřením na zajištění státního dozoru v oblasti jaderné bezpečnosti, nové technologie a dlouhodobé technické perspektivy.

Rada také doporučila TAČR návrh Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA dopracovat ve smyslu jejích připomínek a poté jej předložit k novému stanovisku. Program má nahradit stávající program OMEGA.

Usnesení a materiály naleznete zde: 315. Zasedání
kategorie Z hospodářské politiky
zpět