Výsledky šetření SP ČR a ČNB za 1. čtvrtletí 2021

Z šetření pro začátek roku 2021 vyplývá, že nedostatečná poptávka zůstává jednou z bariér růstu. Hodnocení domácí poptávky se v 1. čtvrtletí mírně zhoršilo, což je patrně dáno pokračováním lockdownu na začátku roku 2021. Zlepšení vykazuje hodnocení zahraniční poptávky, kde mírný pozitivní trend pokračuje. Rozdíl mezi očekáváním zvýšení a snížení zakázek pro 2. čtvrtletí je nadále cca 10 p. b. směrem ke snížení, takže podnikatelé v oblasti zakázek zůstávají velmi opatrní. V horizontu půl roku již ale očekávají jejich růst.

Očekávání investiční aktivity se po výrazném rozkolísání po propuknutí koronakrize stabilizovalo na úrovni, kdy optimistické předpovědi očekávání růstu investic mírně převažují. Jde rovněž o velmi opatrné hodnocení budoucího investičního úsilí. V budoucích měsících ale čekáme, že se chuť investovat bude postupně zvyšovat.

Trh práce nadále chladne, očekávané další nárůsty mezd pro příští čtvrtletí i celý rok 2021 jsou menší než v předchozích čtvrtletích. Velmi malé změny se čekají v zaměstnanosti, kde by v následujícím čtvrtletí mělo dojít k velmi malému nárůstu a za celý rok 2021 lze dle šetření čekat mírný pokles celkové zaměstnanosti. Nečekáme tak zásadnější pohyby na trhu práce, byť krize se sice jistě projeví ve vyšší nezaměstnanosti, především v restrikcemi zasažených sektorech.

Firmy jsou nadále negativně ovlivňovány tím, že ČR zatím nemá společnou měnu euro. Firmy z ČR mají náklady se zajištěním proti kurzovým výkyvům, a dokonce dobrovolně používají euro. Aktuální šetření potvrdilo, že podnikatelé v ČR stále používají euro i pro tuzemské platby v intervalu zhruba 15 až 20 % transakcí.

Celé šetření včetně úvodního shrnutí naleznete zde.


 

kategorie Ankety
zpět