Průmysl v červnu držel slušné tempo

Do určité míry napravil ne zcela povedený květen.

Průmyslová výroba rostla v červnu meziročně reálně o 3,9 % po růstu o 1,0 % v květnu. Meziměsíčně pak přidala 2,5 %. Průmysl tak do určité míry napravil ne zcela povedený květen. Výsledek lze určitě označit za pozitivní překvapení. Stavebnictví se naopak i nadále potýká s problémy, když stavební výroba v červu meziročně klesla o 12,7 %. Bilance zahraničního obchodu se drží ve vysokém přebytku: 20,6 mld. v červnu.

Struktura růstu průmyslové výroby se příliš nemění. Prim nadále hraje výroba automobilů s meziročním růstem o 16,3 % a příspěvkem 3,1 procentního bodu. Příspěvky ostatních sektorů již byly skromnější (půl procentního bodu a méně) a navíc často se jedná o odvětví navázaná na automobilový průmysl, např.výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.


Nové zakázky v průmyslu rostly v červnu meziročně o 3,1 %, přičemž rostly jak zahraniční zakázky - o 5,8 %, i domácí zakázky - o 2,1 %.

Otázkou je, jaký bude výkon průmyslu v následujících měsících. Index nákupních manažerů (PMI) spadl v červenci na tříleté minimum pod 50 bodů, což by signalizovalo pokles průmyslové výroby. Nicméně PMI je "měkký" předstihový indikátor, který není stoprocentně spolehlivý. Navíc PMI indexy v Německu a eurozóně se v poslední době spíše zlepšily. Proto nadále očekáváme mírný růst průmyslové výroby okolo 2 až 3 %. Propadnutí průmyslu do záporných čísel neočekáváme.
  
 

K situaci ve stavebnictví - to i nadále trpí problémy s povolovacím řízením (hodnota nově vydaných povolení poklesla o 2,4 %). Například u velkých infrastrukturních projektů se s výjimkou 11 staveb bude znova dělat posouzení vlivu na životní prostředí. Situace není o mnoho lepší ani u bytové výstavby (bylo zahájeno o 38 % bytů méně než loni v červnu). Povolovací řízení se i přes sliby nepovedlo příliš zjednodušit.

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět