Ekonomika ve druhém čtvrtletí slušně rostla

Ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla v porovnání s prvním čtvrtletím o 0,9 %.

V prvním čtvrtletí rostla jen o 0,4 %. V meziročním srovnání se projevil efekt vysoké srovnávací základny (jelikož HDP ve druhém čtvrtletí minulého roku dynamicky rostl podpořen dočerpáváním EU fondů) a růst opticky zpomalil na 2,5 % z 3,0 %. Odhad růstu ekonomiky SP ČR pro tento rok je 2,5 %, což je ve srovnání s minulým rokem (růst o 4,6 %) zpomalení, ale i tak se jedná o jeden z nejrychlejších růstů v EU.

Jedná se jen o předběžný odhad, kde ještě může dojít i k výrazné revizi a to oběma směry. Detaily ke struktuře růstu budou teprve zveřejněny. Zpráva ČSÚ jen uvádí, že poptávkově ekonomiku táhla zejména zahraniční poptávka a stabilně rostoucí spotřeba domácností (spotřeba stabilně roste zejména vzhledem k lepšící se situaci na trhu práce). To by byl podobný obrázek jako v prvním čtvrtletí, kdy ekonomiku táhla zejména spotřeba domácností a naopak tvorba hrubého fixního kapitálu mezičtvrtletně klesala (meziročně však nadále roste).

Dle zprávy ČSÚ rostla většina odvětví zpracovatelského průmyslu a služeb.

Výsledek je potěšitelný zejména s ohledem, že ve druhém čtvrtletí rozhodli voliči ve Velké Británii o odchodu z EU či předstihové indikátory se nevyvíjely zrovna nejlépe (český index nákupních manažerů poklesl do pásma kontrakce). Nic nás tak v tuto chvíli nenutí měnit náš odhad růstu ekonomiky v tomto roce o 2,5 %.

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět