Červencový průmysl si nezaslouží dramatické komentáře

Na číslech za červenec se výrazně podepsalo vybírání celozávodních dovolených. Tento rok řada významných průmyslových podniků stanovila celozávodní dovolené na červenec zatímco loni se celozávodní dovolené vybíraly spíše v srpnu. Tento fakt, stejně jako to že letošní červenec měl o 3 pracovní dni méně, významně ovlivnil výsledek průmyslové výroby za červenec, když došlo k meziročnímu poklesu o 14,1 %, po zohlednění vlivu pracovních dní pak o 7,6 %. Meziměsíčně došlo k poklesu o 9,7 %.

Červencový výsledek rozhodně není na žádné dramatické komentáře. Čerpání celozávodních dovolených prostě v některých letech výrazně rozhodí výsledky průmyslu v letních měsících a to se stalo i tento rok. V srpnu bychom naopak měli vidět meziroční i meziměsíční růsty (protože v loňském roce na rozdíl od letoška se dovolené čerpaly právě v srpnu). Nejvíce klesal automobilový průmysl, kde se nejvíce čerpaly celozávodní dovolené. V minulých měsících byl automobilový průmysl naopak tahounem průmyslové výroby a rostl dvoucifernými tempy.

Očekáváme, že se průmysl po uplynutí jednorázových výkyvů v letních měsících opět vrátí k mírnému růstu.

Výsledky stavebnictví jsou nadále poznamenány zejména problémy s povolovacím řízením. V červenci stavební výroba meziročně poklesla o 16,3 %. Určitým pozitivem na jinak neradostném výsledku jsou statistiky stavebních povolení - stavební úřady vydaly meziročně o 5,2 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 17,4 %.

Zahraniční obchod skončil v mírném deficitu 1,5 mld. Kč ve srovnání s přebytkem 4,4 mld. Kč v červenci 2015. I zahraniční obchod byl poznamenán výběrem celozávodních dovolených v průmyslových podnicích - když průmysl méně vyrábí, tak se i méně exportuje. Očekáváme, že se od srpna bilance zahraničního obchodu vrátí opět do přebytku.
Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět