Průmysl si v srpnu vynahradil nepovedený červenec

Na srpnovém výsledku průmyslové výroby se podobně jako na červencovém výsledku zřetelně promítlo vybírání celozávodních dovolených.

Tento rok se celozávodní dovolené vybíraly především v červenci, minulý rok především v srpnu. Z tohoto důvodu červencová čísla ukazovala na prudký meziroční propad průmyslové výroby, zatímco srpnová čísla na prudký růst. Konkrétně v srpnu průmysl meziročně vzrostl o 13,1 %, po očištění o pracovní dni pak o 7,7 %. Meziměsíčně rostl průmysl o 12,1 %. V červenci naopak průmysl (po očištění o počty pracovních dní) meziročně poklesl o 7,6 %, meziměsíčně o 9,7 %. Za dva prázdninové měsíce tak průmyslová výroba vzrostla oproti červnu o cca 1,2 %. V porovnání s červencem a srpnem roku 2015 však byla nižší o 0,2 %.

Struktura průmyslové výroby byla tradiční - průmysl táhla zejména výroba aut (příspěvek 8 procentních bodů). Průmyslové podniky rovněž pokračovaly ve zvyšování zaměstnanosti (meziroční růst o 2,6 %) a ve zvyšování mezd (průměrná mzda v průmyslu vzrostla o 6,9 % na 28 531 Kč). Takže nejsou pravdivé teze, že by průmyslové podniky nepřidávaly.

Jak bylo řečeno, na výsledku se citelně podepsalo vybíraní celozávodních dovolených, které ani očištění ČSÚ neodfiltruje. Na otevírání šampaňského tedy dnešní výsledky nejsou, ale ukazují, že růst průmyslu pokračoval i o prázdninových měsících byť s velkými výkyvy. Až odezní prázdninové efekty, čekáme ustálení růstu průmyslu na cca 2 až 3 %, tedy na pomalejší tempa než v minulém roce.

Naproti tomu stavebnictví zůstává ve složité situaci, když v srpnu po zohlednění kalendářních efektů meziročně pokleslo o 8,4 %. Pouze pozemní stavitelství mírně rostlo o 1,1 %, což ale může být způsobeno i nízkou srovnávací základnou. Stavebnictví je tak zasaženo zejména extrémně komplikovaným povolovacím řízením a nepřipraveností staveb.

Dnes vyšla také statistika zahraničního obchodu. Ten vykázal velký přebytek 13,8 mld. Přebytek zahraničního obchodu je silně korelován s růstem průmyslu. Když se daří průmyslu (což se v srpnu dařilo), slušně rostou i exporty. Pozitivně přispěla i relativně nízká cena ropy, která snížila deficit v obchodu s minerálními palivy.

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět