Průmysl zpomaluje meziroční růst, mimo jiné i kvůli vysoké srovnávací základně

Průmyslová výroba vzrostla v říjnu po očištění o vliv pracovních dní o 0,8 % meziročně. Meziměsíčně poklesla o 0,4 %. O pozitivní čísla se nejedná, ale je třeba si uvědomit, že průmyslová výroba naráží na vysokou srovnávací základnu z minulého roku. Nadále očekáváme, že za celý rok 2016 bude průmyslová výroba vyšší než v loňském roce.

„Říjnový výsledek sice pozitivní nebyl a přáli bychom si lepší, ale o narušení trendu mírného růstu v tuto chvíli nelze hovořit. V kontextu výsledků letošního a loňského roku není důvod měnit očekávání celkové průmyslové produkce za rok 2016, která se bude dle našich očekávání i dosavadních výsledků pohybovat mezi 2-3% s tím, že přidaná hodnota sektoru průmyslu roste ještě trochu rychleji. V loňském roce se významněji posunula srovnávací základna a pro větší tempa růstu příliš faktorů bohužel nehovoří. Průmysl tedy letos celkově vzrostl a vzroste, i když menším a ne příliš oslnivým tempem. Jeho příspěvek k růstu ekonomiky ale zůstává nesporný. Ani v závěru roku, žádné závratné překvapení nečekámem“ okomentoval výsledek ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

Říjnový výsledek průmyslové výroby není potěšivý, nicméně je třeba ho vnímat v kontextu vysoké srovnávací základny z října loňského roku, kdy výroba vzrostla meziměsíčně o 1,5 %. Ekonomika také byla v minulém roce podpořena například dočerpávání prostředků z minulého programovacího období či poklesem cen ropy. V tomto kontextu se jeví zpomalení meziročního růstu na 0,8 % jako logické a nijak výrazně nevybočuje z výsledků a očekávání pro letošní rok. Samozřejmě by SP ČR rád viděl vyšší tempa růstu průmyslové výroby. K tomu je však třeba, mimo jiné, zrychlit čerpání EU fondů. V říjnu pozorujeme navíc poklesy i v klíčových sektorech jako je výroba motorových vozidel, strojů a zařízení či elektrických zařízení. Pokud se podíváme na časovou řadu za deset měsíců letošního roku, tak výroba je systematicky vyšší než ve stejném období loňského roku. Za celý rok by tak měla průmyslová výroba mírně růst. Následující měsíce teprve ukážou, jak významné zpomalení růstu bude.

Stavebnictví, které meziročně pokleslo o 8,5 %, stále doplácí na problémy s rozjezdem nového programovacího období a s povolovacím řízením. Je to vidět zejména na výsledku inženýrského stavitelství, které meziročně pokleslo o 20 %! Pozemní stavitelství se drží na podobné úrovni jako minulý rok.

Jediným dnešním pozitivním číslem je bilance zahraničního obchodu, která skončila v přebytku 15,5 mld. Kč, který je meziročně o 0,3 mld. vyšší. Mírně meziměsíčně rostl na rozdíl od minulého měsíce export. Analytik SP ČR Václav Franče dodal, že „obchodní bilance zůstává silnou stránkou české ekonomiky. Je otázkou, jak s ní zahýbe očekávaný konec devizových intervencí ČNB.“

 
Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět