Průmysl do nového roku dobře vykročil

Průmyslová výroba vzrostla v lednu po očištění o počet pracovních dnů o 4,3 % v porovnání s lednem 2016, v porovnání s prosincem 2016 vzrostl průmysl o 3,5 %. Nové zakázky meziročně narostly o 7 %.

Na dobrý start průmyslu v novém roce ukazovaly již předstihové indikátory – zejména index nákupních manažerů, který se dostal na začátku tohoto roku na rekordní hodnoty. Nyní i tvrdá čísla ukazují na dobrou kondici průmyslu na začátku nového roku. Jako tradičně výrazně rostla výroba automobilů. V lednu rostla i výroba elektřiny a tepla, což je takřka jistě dáno mrazivých počasím v lednu.


Jakkoliv máme z dobrého výsledku průmyslu v lednu radost, ocenili bychom, kdyby byl růst průmyslu více sektorově rozložen. Od našich firem máme smíšené signály. Některým firmám rostou zakázky dvouciferným tempem, jiné se, co se objemu zakázek týče, možná nedostanou nad úroveň roku 2016.

Za zmínku stojí i to, že růst přidané hodnoty v průmyslu předstihuje růst produkce. Například v loňském roce rostla průmyslová výroba o 2,9 %, přidaná hodnota pak o 3,7 %. Produkce ve zpracovatelském průmyslu rostla o 3,7 %, zatímco přidaná hodnota o 4,8 %. To indikuje, že růst v průmyslu není pouze extenzivní, ale daří se zvyšovat i efektivitu výroby.

Stavebnictví se i v lednu nacházelo v obtížné situaci, produkce poklesla o 3,4 % v porovnání s lednem 2016. V extrémních problémech se nachází inženýrské stavitelství, jehož produkce je meziročně nižší o 22 %! Inženýrské stavitelství doplácí na přebyrokratizované povolovací řízení, kvůli kterému se nedaří rozjet velké infrastrukturní projekty. Naopak pozemní stavitelství je na tom lépe – meziročně roste o 5,9 %. Nadějné jsou také statistiky stavebních povolení, jejichž bylo meziročně vydáno o 11,9 % více a jejich hodnota vzrostla o 15,5 %.

Celkově dnešní čísla ukazují, že průmyslu se daří a mohl by letos navýšit svůj příspěvek k růstu HDP (loňský příspěvek 1,1 procentního bodu), naopak s celoročním růstem stavebnictví nemůžeme pravděpodobně počítat ani letos.

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět