BusinessEurope vydal jarní ekonomický výhled


BusinessEurope, který je zastřešujícím zaměstnavatelským svazem v celé EU, vydal letošní jarní výhled ekonomiky (ke stažení zde). Na tomto výhledu se podílel i Svaz průmyslu a dopravy ČR (Svaz), který vypracoval odhady vývoje ekonomiky včetně odhadu vývoje dalších indikátorů (predikci Svazu naleznete zde).

Jarní výhled dokládá dobrou kondici evropské ekonomiky. Země EU nadále vykazují příznivé hodnoty, pokles letos ani příští rok není očekáván v žádné zemi. Odhady růstu jednotlivých zemí jsou do určité míry různorodé v reakci na jejich ekonomické podmínky v současné době a v předchozích letech. Významným faktorem pro všechny předpovědi je také to, že rok 2017 byl z hlediska ekonomického vývoje rekordním rokem. Meziroční hodnoty v roce 2018 i 2019 jsou předpovídány na nižší úrovni ve srovnání s rokem 2017, který byl v řadě diskuzí s kolegy z BusinessEurope označován jako vrchol z hlediska vývoje evropské ekonomiky.

Celkový růst pro rok 2018 je ze strany BusinessEurope předpovídán na úrovni 2,4 % v EU 28 a 2,3 % v eurozóně. V r. 2019 by pak růst v EU i eurozóně měl být 2,1 %.

Odhad vývoje ekonomiky za ČR, který pro BusinessEurope zpracoval Svaz, pro rok 2018 udává růst 3,4 % a pro příští rok 3,1 %. Ze strany Svazu konzervativnější odhad (ve srovnání s jinými predikcemi, např. MF ČR) tedy ukazuje potenciál české ekonomiky růst v tempu nad 3 % pro letošní i příští rok. Další ekonomiky, jako Německo, Dánsko, či Portugalsko čekají růst stále mírně nad 2 %. Jiné země (Španělsko, Rakousko, Nizozemsko) se blíží v letošním roce spíše k 3% růstu s tím, že v příštím roce se růst mírně sníží. Naopak některé východní země EU mají vyšší předpověď růstu, Slovensko a Maďarsko mohou dle odhadu dosáhnout letos 4% úrovně růstu, Slovinsko čeká 5,1% růst pro letošní rok, Polsko by mělo letos dosáhnout růstu 3,8 %.

Inflace v ČR je předpovídána mírně nad 2% hranicí, průměr odhadů za celou EU je pro letošní rok 1,7 % a 1,9 % v r. 2019. Evropský průměr většinou zvyšují země mimo eurozónu.

BusinessEurope ve svém výhledu zmiňuje též nedostatek kvalifikované pracovní síly, a to i přes relativně vyšší míry nezaměstnanosti v některých zemích. Odhad nezaměstnanosti pro ČR je v rámci EU nejnižší, nezaměstnanost pod 3 % (2,8 % pro letošek a 2,7 % pro rok 2019) je skutečně nízkou úrovní v evropském kontextu. Průměr evropské osmadvacítky je 7 % pro rok 2018, v roce 2019 by měla klesnout na 6,6 %. Německo očekává nezaměstnanost nad 3 %, Rakousko nad 5 %. Řecko nadále očekává nezaměstnanost 20 %, Španělsko 15% a Itálie 10% nezaměstnanost.

Jarní predikce upozorňuje na hrozbu protekcionismu a jednostranné zásahy do tržního a obchodního systému, které mohou přerůst až v obchodní války, což jsou faktory, které mohou jednoznačně negativně ovlivnit ekonomický růst v celé EU.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět