Průmysl vstoupil do roku 2021 s pozitivními čísly

V lednu 2021 český průmysl vykázal po očištění (loni měl leden o 2 pracovní dny více) meziroční růst produkce 0,9 %, bez očištění byl produkt meziročně nižší o 4,4 %. Jde o dobrý výsledek, když si uvědomíme, že toto srovnání je s loňským lednem, tedy s obdobím před tvrdými protikrizovými opatřeními a vypuknutím pandemie v ČR. Průmysl se drží v lepší kondici, než jsme byli svědky na jaře 2020 a tempo výroby v lednu bylo plně srovnatelné se stavem průmyslu před příchodem pandemie.

Nejvíce k meziročnímu růstu pozitivně přispěl vývoj u výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a též výroba chemických látek. Naopak negativně se podepsala produkce nápojů a potravinářských výrobků či opravy a instalace strojů, což lze vnímat jako dopad restrikcí v ekonomice. V tomto měsíci přispěla výroba motorových vozidel a dopravních prostředků jen mírně negativně.

Meziměsíčně byla sice produkce nižší o 0,4 %, což je dáno rovněž relativně pozitivním závěrem roku 2020 (komentář zde), ale pozitivní vývojový trend tento meziměsíční údaj neohrožuje.

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 5,5 %, ovšem domácí klesly o 23,9 %, což lze vysvětlit vysokou srovnávací základnou loňského roku. Ještě před příchodem koronaviru lavíroval průmysl kolem nulové hodnoty celkového růstu již delší dobu a průmyslová produkce již několik měsíců v podstatě mírně klesala, ale hodnota nových zakázek z domova i ze zahraničí dokázala v některých měsících před rokem velmi pozitivně překvapit. Přesto je zřejmé, že situace v ČR může být horší než údaje z exportu – to dokládají i hodnoty o tržbách z průmyslové činnosti, kdy tržby z vývozu rostly o 3,5 % meziročně, ale domácí klesly o 2,2 %.

Z lednových dat je zřejmé, že i přes velmi nepříznivou celkovou situaci, zvýšené nejistoty a zhoršené ekonomické výsledky průmysl zavedl řadu opatření a snaží se pokračovat v produkci dál. To přináší benefity a určitou jistotu nejen pro zaměstnance pracující v průmyslu, ale také pro stát, který díky tomu může stále spoléhat například na výnosy ze zdanění a odvody z mezd. Kondici průmyslu tak hodnotíme pozitivně v rámci podmínek a situace, kterou zde máme. Zároveň je třeba být opatrný, průmysl musí čelit řadě výzev a nejsou to jen dopady přímé samotné koronavirové krize a následky vynucených restrikcí. Jde také o nepřímé dopady v podobě nejistot či snížené poptávky, rizikové dopady brexitu, problémy s dostupností pracovní síly či dopady nových regulací a cílů.

Autoři: Bohuslav Čížek a Vladimír Štípek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět