Začátek roku ukazuje na zhruba 2% pokles HDP, rok 2021 ale očekáváme s kladným výsledkem

Podle předběžného odhadu HDP pro 1. čtvrtletí 2021 došlo k meziročnímu poklesu o 2,1 %. Záporný výsledek samozřejmě nikdy není pozitivním ukazatelem a odráží oslabenou ekonomiku a situaci, kterou zde máme. Stávající restrikce v ČR a dalších zemích a jejich sekundární efekty se na výsledcích bezpochyby významně podílejí a ovlivňují i celkové dosavadní výsledky ekonomiky ČR. Nicméně, vzhledem k tomu, že začátek roku 2020, se kterým aktuální odhady srovnáváme, byl ještě převážně předkrizový, výsledek nakonec není příliš špatný. Firmy od poloviny loňského roku ukázaly, že jsou flexibilní a schopné očekávané propady mírnit.

„I přes záporný výsledek prvního čtvrtletí očekáváme, že letošní rok bude celkově růstový. V dalším kvartálu očekáváme, že se výsledek HDP zlepší a přehoupne do významněji kladné hodnoty. Srovnávat ho budeme se stejným obdobím v roce  2020, kdy byla základna velmi nízko kvůli intenzivnímu jarnímu „zamrznutí“ ekonomiky, když se ekonomika poprvé potkala s covidovým šokem,“ popisuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR. Právě tato velmi nízká základna a následné fungování firem od poloviny loňského roku vrátí HDP do kladných hodnot. Efekt nízké srovnávací základny tak zafunguje. Bohužel letošní rok nevykompenzuje svými výsledky propad a ztráty z roku 2020.

Loňský rok HDP kleslo celkově o 5,6 %.  Byl to největší pokles v historii, ale zároveň byl nižší, než bylo původně očekáváno. „Pro letošní obnovu tak budeme revidovat i náš výhled a očekávám, že by se růst mohl pohybovat mezi 3 a 4 %. Na konkrétní aktualizaci naší predikce ale teprve budeme pracovat v následujících týdnech,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Očekávané uvolňování restrikcí, které nastává se zlepšující se epidemickou situací, také přispěje například ke zvýšení spotřeby v následujících měsících a čtvrtletích. Dle komentáře ČSÚ se potvrzuje slabší spotřebitelská poptávka, která bude na poměrně nízké úrovni ještě v druhém čtvrtletí v souvislosti s koronavirovými opatřeními. S jejich postupným uvolňováním očekáváme právě i zlepšení soukromé spotřeby. Pozitivně naopak působila na ekonomický výsledek zahraniční poptávka. Tento pozitivní vliv zahraničního obchodu potvrzují data o exportu, například únor 2021 vykázal meziroční růst vývozu o 3,8 %.

Některé další komentáře k ekonomickým ukazatelům a očekávání firem lze nalézt v aktuálně vydaném šetření SP ČR a ČNB zde.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět