Ekonomika dle předběžných dat ve 2. čtvrtletí rostla

Předběžný odhad vývoje HDP ve druhém kvartálu 2021 ukazuje, že česká ekonomika dosáhla meziročního růstu 7,8 %. Předběžný odhad vysokého tempa růstu ekonomiky je ale nutné brát v kontextu loňského historicky nejvyššího více jak 10 % poklesu ve 2. čtvrtletí loňského roku (10,8 %), což byla v podstatě dvojnásobná hodnota poklesu oproti poslední velké ekonomické krizi v roce 2009. Jedná se zatím sice pouze o předběžný údaj a historicky vysokou hodnotu, i když naše očekávání výsledku HDP, a též některých dalších ekonomů, byla pro druhé čtvrtletí mírně pozitivnější, a předpovídala hodnotu růstu zhruba o 1. p.b. vyšší. I letos pokračovala řada protipandemických opatření, které byly postupně uvolňovány, a některé bariéry růstu stále trvají, přesto ale docházelo a dochází k oživování ekonomiky.

Průmyslu se na jaře letošního roku podařilo dosáhnout zhruba předkrizových hodnot produkce a bezpochyby významně přispěl i k této hodnotě růstu. Naše šetření v druhém čtvrtletí mezi podniky navíc ukazovala lepšící se výsledky například v oblasti zisků či zakázek. I zde je ale třeba být opatrný v kontextu některých bariér růstu jako je nedostatek některých materiálů, surovin, meziproduktů či pracovníků.

Jarní predikce Svazu průmyslu pro letošní rok zůstává v očekávání růstu HDP za celý rok mírně nad úrovní 3 %. Pozitivní je, že ekonomika rostla i mezičtvrtletně o 0,6 %, což obnovování růstu a celkovou kondici ekonomiky, přes řadu existujících překážek, potvrzuje.

Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět