Průmysl v září kvůli zpomalené výrobě klesl

Průmysl v září 2021 klesl meziročně o 4 %, meziměsíčně činil pokles 3,3 %. Hlavním důvodem tohoto poklesu byla omezení výroby v automobilovém průmyslu. Negativně výsledky bude tento sektor ovlivňovat i v říjnu, kde se dále projeví i nižší objednávky v některých přímo navázaných firmách. Věříme, že v příštím roce se bude situace s nedostatkem komponent mírně stabilizovat.

Jak uvádí data ČSÚ, zářijové problémy byly lokalizované především v automotive, ostatní odvětví zpracovatelského průmyslu, například výroba strojů a zařízení, výroba kovových konstrukcí, výroba elektrických zařízeni či výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení naopak rostla.

V září se do mírného poklesu dostaly také tržby z průmyslové činnosti (pokles o 0,7 %) a hodnota nových zakázek (pokles o 1,2 %). Zářijové výsledky tak dále prohloubily zhoršení výsledků průmyslové produkce celého 3. čtvrtletí (0,2 % meziročně).

Firmy ale celkově pro plné využití možností růstu naráží na celou řadu bariér od růstu cen vstupních materiálů a polotovarů, cen energie přes nedostatek kvalifikovaných pracovníků po nedostatek vstupů a zpoždění v jejich dodávkách.

Problematickým nadále zůstává cenový vývoj. Zdražování vstupů sužuje firmy už několik měsíců. Podniky se snaží dopady stávající nejistoty různými způsoby řešit. Například snižují provozní náklady, investují do energetických úspor, akceptují dočasně nižší ziskovou marži nebo zvyšují produktivitu zaváděním digitalizace.

Přesto podle našeho průzkumu skoro 60 % průmyslových podniků zůstává opatrně optimistických a očekávají za celý letošní rok vyšší nebo alespoň stejně vysoký zisk jako v roce 2020. Od našeho posledního průzkumu v květnu jich ale ubylo a naopak přibývá těch, které za letošní rok očekávají významnou ztrátu. Firmy jsou ale naopak mírně pozitivní pro období příštího roku z pohledu objemu zakázek.

Tendence poznamenané obavami a nejistotami jsou zřejmé i z dalších indikátorů. Druhé a třetí čtvrtletí skončilo bohužel pod původními očekáváními vývoje HDP. Navíc dnes už máme listopad a víme, že zpomalení ve čtvrtém čtvrtletí pokračovalo. Nás říjnový průzkum mezi členy či naše poslední šetření s ČNB ve třetím čtvrtletí sice nebyly tak negativní například z pohledu zisků, zakázek či investic a u řady firem zůstalo celkově kladné saldo těchto očekávání, ale je jasné, že nálada a očekávání se zhoršily oproti původním předpokladům.

Autoři: Bohuslav Čížek, Vladimír Štípek

kategorie Ekonomika v číslech
zpět