Názory na prodlužování intervenčního režimu ČNB

Odpověď generální ředitelky SP ČR a dalších k pokračování umělého oslabování koruny pro penize. cz. 

Dotaz penize.cz: Co si o intervencích a jejich opakovaném prodlužování myslí podnikatelé a obchodníci, ekonomové, politici a zástupci profesních asociací? Je podle nich rozumné oslabovat korunu i v roce 2017? Nemůže prodlužování intervencí způsobit, že se koruna utrhne ze řetězu a stane se dál neovladatelnou? A platí v tomto případě úměra – čím delší intervence, tím vyšší pravděpodobnost ekonomických problémů?

Odpověď generální ředitelky SP ČR: Důležitější pro nás bude proces ukončení zásahů a jeho připravenost. Pro mnoho našich členů je současný kurz výhodný, ale logicky mezi nimi najdeme odlišné představy o termínu ukončení intervencí či optimální výši kurzu. Donekonečna ale jistě prodlužovat umělý kurz nemá smysl. Slabá koruna není a ani nemůže být jediný faktor přispívající k posilování konkurenceschopnosti průmyslu v Česku.

Na druhou stranu oznámení předpokládaného ukončení v polovině roku 2017 znamená určitou míru jistoty vývoje kurzu v nejbližší době, ale obavy firem ohledně dopadů exitu a možnosti predikování ve střednědobém horizontu přetrvávají. Komplikace s opuštěním intervencí mohou být jak nyní, tak v roce 2017. Přímá úměra mezi vývojem kurzu a dobou intervence být nemusí, ale odkládání samotnou obavu z vyšší míry posílení neřeší.

Odpovědi ostatních ekonomů, podnikatelů a zástupců profesních organizací naleznete zde

Bohuslav Čížek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět