Realizace „půjčování“ volných cizinců ze třetích zemí za současného nouzového stavu

Návazně na dotazy, jakým způsobem je možné realizovat propojení firem, které mají aktuálně v důsledku krizových opatření volné zaměstnance ze třetích zemí se zaměstnaneckou nebo modrou kartou, ale nemají pro ně práci, a na straně druhé firem, kterým (např. z důvodu přerušení fungování Programů ekonomické migrace) zaměstnanci chybějí, tímto informujeme o výsledku konzultací s příslušnými resorty.

Pro tyto zaměstnance – cizince ze třetích zemí – není z různých důvodů možné či vhodné využít institutu dočasného přidělení podle § 43a Zákoníku práce. Důvodem je mj. skutečnost, že zaměstnanecká i modrá karta jsou vydávány na konkrétní pracovní pozici u konkrétního zaměstnavatele.

Za současné krizové situace je ale možné využít jiného postupu, a to oznámení (dočasného) zaměstnání na další pracovní pozici u jiného zaměstnavatele ve smyslu § 42g odst. 7 a násl. Zákona o pobytu cizinců, přičemž u stávajícího zaměstnavatele je možné dohodnout na dobu výkonu práce na této „další“ pracovní pozici např. i neplacené volno, pokud se jedná skutečně o pomoc cizinci - zaměstnanci, který by jinak o práci přišel – za nouzového stavu, nikoliv o obcházení zákona (v této souvislosti upozorňujeme na „Desatera pro zaměstnavatele cizinců v době nouzového stavu“, mj. na skutečnost, že využívání této možnosti bude ze strany příslušných rezortů kontrolováno a při zjištění porušení může být zaměstnavatel sankcionován a v budoucnu např. nepřipuštěn do Programů ekonomické migrace).

I v tomto případě musí jít o pozici inzerovanou v centrální evidenci volných pracovních míst, pokud se bude jednat o pozici u zaměstnavatele podílejícího se na provádění krizových opatření, je možné výše zmíněné oznámení učinit i v den nástupu (viz bod II. usnesení vlády č. 267 z 19. 3. 2020) nikoliv v jinak předepsané lhůtě nejméně 30 dnů předem. Informace o tom, kdo je za takového zaměstnavatele považován, naleznete na stránkách MV ČR.

Samozřejmě další možností je, že zaměstnanec změní zaměstnavatele, přičemž dočasně je zrušeno jinak platné 6měsíční omezení pro držitele zaměstnanecké karty (viz bod III. téhož usnesení vlády č. 267). I v tomto případě budou příslušnými rezorty takové změny kontrolovány.

Dalším zdrojem informací o zaměstnávání cizinců jsou stránky MPSV: https://www.mpsv.cz/web/cz/zahranicni-zamestnanost, kde rovněž naleznete souhrn otázek a odpovědí z pohledu zaměstnance (v tomto případě zaměstnance-cizince) v oblasti pracovně-právních vztahů: https://www.mpsv.cz/web/cz/prava-zamestnancu. 

Podrobnosti o zaměstnávání cizinců a přehledné informace v několika jazycích naleznete také na webových stránkách Sdružení pro integraci a migraci.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Právní infoservis
zpět