Účetní závěrka v roce 2016

Povinnost zveřejnit rozvahu a přílohu účetní závěrky ve sbírce listin zůstává.

Novela zákona o účetnictví, která nabyla účinnosti 1. ledna 2016 (zákon č. 221/2015 Sb.),
přináší tyto zásadní změny:

  • Nové dělení účetních jednotek do následujících kategorií – jedná se o mikro podniky, malé, střední a velké podniky. Zařazení do příslušné kategorie bude záviset na dosažení (překročení) alespoň dvou ze tří stanovených kritérií (hodnota aktiv, čistý obrat, průměrný počet zaměstnanců).
  • Zavedení kategorizace konsolidačních skupin – nově se budou rozlišovat      konsolidační skupiny. Zařazení do příslušné konsolidační skupiny bude opět      závislé na dosažení či překročení alespoň dvou ze tří stanovených kritérií      (obdobně jako u kategorizace účetních jednotek).  
  • Stanovení „subjektu veřejného zájmu – subjekt veřejného zájmu aktuálně      definuje zákon o auditorech. Nově bude definice obsažena přímo      v zákoně o účetnictví.

Další novinkou je zjednodušení povinností ve vztahu k účetní dokumentaci zejména pro mikro a malé účetní jednotky. Mikro a malé účetní jednotky, kterých je v ČR většina, budou moci uvádět v příloze k účetní závěrce pouze část údajů a nebudou muset sestavovat přehled o peněžních tocích ani přehled o změnách vlastního kapitálu.
Další úlevy pro tuto kategorii účetních jednotek jsou odvozeny od povinnosti mít účetní závěrku ověřenu auditorem. Kritéria a hranice se zde nemění. Jedná se o aktiva nad 40 mil. korun, čistý obrat nad 80 mil. korun a počet zaměstnanců nad 50 (u akciových společností stačí splnit jedno a u ostatních dvě z těchto kritérií). Mikro jednotky nebudou auditu podléhat nikdy (pokud jim to neuloží zvláštní zákon). Mikro a malé jednotky, jenž nepodléhají auditu, mohou sestavovat výkazy účetní závěrky ve zkráceném rozsahu, a nemusí vyhotovovat výroční zprávu.
Významné změny jsou i u povinnosti zveřejňování účetní závěrky případně výroční zprávy ve sbírce listin. I v této povinnosti budou mikro a malé účetní jednotky zvýhodněny, protože nebudou muset zveřejňovat výkaz zisku a ztráty v případě, že nemají povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. I nadále však budou mít povinnost ve sbírce listin zveřejnit rozvahu a přílohu účetní závěrky. Účetní závěrka bude zveřejňována v rozsahu, v jakém byla sestavena, a v případě povinně auditované účetní závěrky v rozsahu a znění, ve kterém byla ověřena auditorem.




 

Tereza Hejlová
/
kategorie Právní infoservis
zpět