ŠKODA AUTO a ČEZ postaví v závodě v Mladé Boleslavi další fotovoltaickou elektrárnu

ŠKODA AUTO klade stále větší důraz na energie z CO2 neutrálních zdrojů a z tohoto důvodu rozšíří svou spolupráci s energetickou společností ČEZ. Dnes se na tom dohodli předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Thomas Schäfer a Daniel Beneš, předseda představenstva ČEZ. Od druhé poloviny tohoto desetiletí bude energie potřebná pro výrobu vozů a komponentů ve výrobních závodech společnosti ŠKODA AUTO v České republice pocházet kompletně z obnovitelných zdrojů. Dalším společným projektem společností ŠKODA AUTO a ČEZ je výstavba největší střešní fotovoltaické elektrárny v České republice, která bude v hlavním závodě ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi uvedena do provozu ještě letos.

Automobilka společně se Skupinou ČEZ zanedlouho zrealizuje další projekt: Na střechách ŠKODA Parts Centra i logistických budov poblíž hlavního závodu automobilky v Mladé Boleslavi vznikne největší střešní fotovoltaická elektrárna v České republice. Celkem bude instalováno téměř 6000 solárních modulů, jejichž jmenovitý výkon bude činit 2300 kilowatt (kW) a výroba elektřiny přesáhne 2200 megawatthodin (MWh) ročně. Přitom se budou používat moduly nejnovější generace, které disponují více než dvojnásobnou kapacitou oproti běžným solárním modulům.

Za instalaci i provoz zařízení ponese odpovědnost společnost ČEZ ESCO, koordinaci projektu převezme ŠKO-ENERGO. Realizace solární elektrárny bude zahájena v létě 2021, na podzim letošního roku bude připojena k přenosové soustavě.

Fotovoltaika Kosmonosy. mala

Předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Thomas Schäfer vysvětluje: „Jako automobilka působící po celém světě bereme svou klimatickou a environmentální odpovědnost velmi vážně a realizujeme v rámci naší strategie GreenFuture dlouhodobě účinná opatření. Například tak urychlujeme vývoj energeticky efektivních a bezemisních vozů a v rámci celé naší výroby vozů a komponentů přecházíme na bezuhlíkové zdroje energie. Mám velkou radost z toho, že jsme přitom získali na svou stranu silné a angažované partnery – Skupinu ČEZ a zejména našeho dlouholetého dodavatele energií, společnost ŠKO-ENERGO.“

Daniel Beneš, předseda představenstva ČEZ, dodává: „ČEZ je největším výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku a na jejich rozvoj se intenzivně zaměřujeme. Jsme také největším provozovatelem dobíjecích stanic pro elektromobily. Budoucnost energetiky je bezemisní, stejně jako je budoucnost dopravy elektrická. V rámci úzké spolupráce nabídneme společnosti ŠKODA AUTO své know-how, abychom mohli společně realizovat ambiciózní cíle udržitelného rozvoje.“

Část elektřiny ekologicky vyrobené ve společnosti ŠKODA AUTO již nyní pochází z fotovoltaické elektrárny. Na konci roku 2019 automobilka uvedla do provozu solární panely se jmenovitým výkonem 441 kilowatt-peak (kWp) instalované na střechách Servisního centra v Kosmonosech. Za realizaci tohoto projektu nesla odpovědnost společnost ČEZ ESCO, která je také vlastníkem majetkových podílů v energetické společnosti ŠKO-ENERGO, jejímž většinovým vlastníkem je ŠKODA AUTO. ŠKO-ENERGO poskytuje dodávky energie všem výrobním závodům společnosti ŠKODA AUTO v České republice a navíc je partnerem různých energetických projektů.

kategorie Z členské základny
zpět