Bulletin Energetika v EU

Energetický Brusel žije novým designem trhu.

Komise vydá konzultační sdělení až v polovině července, diskuse ale probíhají na všech frontách. Státy s velkou kapacitou obnovitelných zdrojů užívají propojení se svými sousedy jako baterie pro skladování: vyváže-jí, když fouká vítr a svítí slunce a za špatných podmínek importují.

Jak upozorňuje Mezinárod-ní energetická agentura, řízení přeshraničních toků elektřiny, zejména v krátkodobých trzích, se ukázalo být náročné. Dostupné kapacity sítě pro přeshraniční obchod klesají, protože se zvyšuje podíl proměnlivých obnovitelných zdrojů.

Pro ČEZ je stěžejní co nejrychlejší stabilní řešení pro design trhu tak, aby motivoval dlouhé investiční cykly a zároveň zabezpečil požadované úrovně kapacity v kratším časovém hori-zontu. Před případným zaváděním kapacitních trhů by měly být pro zajištění požadované ka-pacity využity všechny možnosti vyrovnávacího trhu a zprostředkování doplňkových a rezerv-ních služeb. Nekoordinované zavádění kapacitních trhů může být velice nákladné a může deformovat trh. Je nezbytné postupovat koordinovaně a najít regionální řešení, nikoli národní.

Novinky ze světa energetiky přináší nový bulletin Energetika v EU.

Jiří Janda
/
kategorie Z členské základny
zpět