Podporujeme účast českých firem na EXPO 2025

Česká republika se v roce 2025 už pošesté světové výstavy EXPO zúčastní jako samostatný stát. Česko by se v Ósace mělo prezentovat nejen tím, co Japonci velmi dobře znají a dlouhodobě obdivují, například českým sklem a vážnou hudbou, ale zejména českými inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů.

Svaz průmyslu a dopravy ČR toto směřování plně podporuje, proto viceprezident SP ČR Radek Špicar podepsal Memorandum o spolupráci s generálním komisařem Ondřejem Soškou.

aa Image20230703104146
„Japonsko je pro Česko nesmírně zajímavá destinace. Máme tam skvělou pověst, Japonci obdivují naše kulturní bohatství, jako jsou díla Alfonse Muchy nebo vystoupení České filharmonie. EXPO 2025 je vynikající příležitostí odprezentovat to nejlepší, co mohou nabídnout i naše firmy,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a dodává: „Světový byznys se v souvislosti s geopolitickými změnami rychle proměňuje a podniky chtějí obchodovat se stabilními zeměmi, kde fungují principy tržní ekonomiky a vymahatelnost práva. Na druhé straně zeměkoule je to tedy například Austrálie nebo Japonsko. Proto je velmi důležité, že se budeme moct prezentovat na EXPO 2025. Jsme rádi, že jsme u toho a věříme, že to české firmy využijí.“

Na setkání partnerů a příznivců EXPO 2025, které se konalo v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě byla odhalena například skleněná miniatura českého pavilonu a další novinky z příprav.

„Chceme národní prezentaci na světové výstavě v Ósace připravit co možná nejlépe, pokusíme se pro to udělat maximum. Silná národní značka totiž v Asii výrazně zdůvěryhodňuje i firmy z dané země. Místní lidé vnímají roli státu mnohem více než v Evropě. Každé firmě, jež se zúčastní národní prezentace, tento fakt podstatně zvýší relevanci,“ říká generální komisař české účasti Ondřej Soška.

aa Image20230703104119

Svaz průmyslu se podpoře účasti na EXPO 2025 věnuje také v rámci svých aktivit na podporu českých exportérů, kdy například na nedávné podnikatelské misi do Japonska s místopředsedou vlády Ivanem Bartošem proběhly ve spolupráci s generálním komisařem semináře o obchodních příležitostech, které akce jako EXPO přináší.

Více informací naleznete na www.expo2025czechia.com.

kategorie Aktuálně
zpět