Průmysl v červnu opět rostl

Průmyslová výroba v červnu 2018 po očištění od vlivu pracovních dní meziročně vzrostla o 6,9 %, bez očištění byl růst 3,4 %. Meziměsíční růst byl 1,5 %.

„Průmysl letos vykazuje dobré výsledky, byť jde o nižší hodnoty než v loňském roce tak, jak jsme již mnohokrát avizovali. Hodnoty ukazují, že ekonomika v první polovině tohoto roku je v dobré kondici, což bude mít vliv i na celý výsledek roku 2018,“ hodnotí Bohuslav Čížek, hlavní ekonom a ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Loni byl růst průmyslové produkce za celý rok na úrovni 6,5 %. V první polovině letošního roku průmysl v tempu zmírnil a vykázal růst o 2,8 %,“ konstatuje Bohuslav Čížek.

Od ledna 2010 vzrostla průmyslová produkce o více než 40 %.

graf - rust PP od 1-2010

Příspěvky k růstu jednotlivých odvětví

„K celkovému růstu přispěl především zpracovatelský průmysl, výroba strojů a zařízení a výroba automobilů. V červnu přispěla výroba a rozvod elektřiny k celkovém růstu 1,3 procentním bodem,“ dodává Bohuslav Čížek.

„Pohled na meziroční data ukazuje, že loňský rok zaznamenal velmi dobrý výsledek a ovlivňuje i letošek. Výsledek je o to pozitivnější, že mu předcházely silné roky 2016 a 2015, kdy průmysl rostl nad úrovní 3 %, respektive 4 %,“ komentuje Bohuslav Čížek s tím, že zdánlivě lepšího číselného výsledku, než byl růst v roce 2017, dosáhl průmysl v roce 2010, kdy průmysl vykázal meziroční růst 8,6 %. Upozorňuje ale, že to bylo rok po krizovém roce 2009, ve kterém průmysl meziročně poklesl o 13,6 %.

Firmy mají dostatek nových zakázek

„České průmyslové firmy budou mít v následujících měsících dostatek zakázek,“ předpovídá Bohuslav Čížek. Jejich hodnota v červnu vzrostla o 5,1 %. Loňský průměrný růst byl 7,6 %. V letošním roce se v průměru prozatím pohybujeme nad 3 %.

Celkově v 2. čtvrtletí 2018 meziroční růst průmyslu zrychlil z 1,9% růstu v prvním čtvrtletí na 3,4%.

V samotném zpracovatelském průmyslu se tempo meziročního růstu zvýšilo z 3 % v prvním čtvrtletí na 3,8 % ve čtvrtletí druhém. „Průměrného 6,9% růstu zpracovatelského průmyslu v roce 2017 nynější výkon za celý rok 2018 asi nedosáhne, ale z dlouhodobého hlediska jde o výsledek, který signalizuje stabilní situaci ve zpracovatelském průmyslu,“ uzavírá Bohuslav Čížek.

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět