SP ČR jednal s ministryní práce

Vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR v čele s prezidentem Jaroslavem Hanákem bude ve čtvrtek jednat s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Společně proberou fungování sociálního dialogu, vývoj mezd včetně stanovování minimální mzdy, spolupráci s úřady práce nebo zákoník práce. Z něj se zaměří především na význam karenční doby a plošné zavedení e-neschopenky. 

„Věřím, že i nadále bude fungovat tripartita. My jsme připravení na tom s paní ministryní spolupracovat a kdykoliv s ní řešit témata, která se dotýkají zaměstnavatelů a byznysu. Zásadní body obsažené například v Zákoníku práce, které mají vliv na firmy a zaměstnavatele, by se měly měnit jen po dohodě sociálních partnerů,“ komentuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je stejně jako ministryně Jana Maláčová a předseda ČMKOS Josef Středula místopředsedou sociálního dialogu.

Stanovení minimální mzdy musí mít jasná pravidla

„Za posledních 5 let se minimální mzda zvýšila o více než 4 tisíce korun. Pro firmy je důležité, aby byl růst minimální mzdy předvídatelný a věděly s čím mohou počítat,“ zdůrazňuje Jaroslav Hanák.

„Podporujeme navýšení mezd pro učitele. Chci, aby naše země šla stejnou cestou jako Singapur nebo Finsko a soustředila se na vzdělanost, protože to je naše jediná šance dalšího růstu a pokroku. My Češi jsme zruční, ale pokud nebudeme mít kvalitní učitele, a tedy i vzdělané lidi, budeme mít v budoucnu problém,“ dodává Jaroslav Hanák. Naopak Svaz průmyslu nechce, aby se navyšoval počet státních úředníků a plošně zvyšovaly jejich platy o 10 %.

Zrušení karenční doby musí být navázáno na plošné zavedení e-neschopenky

„Zrušení karenční doby považujeme za neuvážené. Některým zaměstnancům dokonce může i uškodit, protože v mnoha firmách je zavedený systém sickdays, při kterých mají nárok na 100 % mzdy. Pokud vláda zruší karenční dobu, musíme počítat s tím, že podniky mohou sickdays zrušit,“ uvádí Jaroslav Hanák.

Firmy očekávají, že po zrušení karenční doby by dočasná pracovní neschopnost mohla vzrůst o 2–3 %. Svaz průmyslu proto požaduje, aby případné zrušení karenční doby bylo provázáno na plošné spuštění e-neschopenky, která by měla pomoct zabránit zneužívání nemocenské. „Na dobrovolné bázi již u nás e-neschopenka funguje, nevidím tedy důvod, proč by nemohla fungovat i plošně,“ dodává Jaroslav Hanák.

Musíme řešit nedostatek zaměstnanců

Bariérou dalšího růstu pro firmy je nedostatek zaměstnanců. „Podnikům by pomohlo, kdyby se zpružnilo přijímání zahraničních pracovníků, kteří přes tzv. Režimy dostávají dočasné pracovní povolení na zaměstnaneckou kartu,“ říká Jaroslav Hanák s tím, že si uvědomuje, že ekonomika funguje v cyklech, vloni pravděpodobně dosáhla svého maxima a růst zpomaluje. „Existuje riziko, že se brzy může vrátit vyšší nezaměstnanost. Proto už nyní máme v plánu potkat se i s generální ředitelkou úřadu práce a řešit s ní, jak se na tu dobu společně připravit, abychom byli schopní lidem pomoct práci znovu najít, uzavírá Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Lenka Dudková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět