Komentář J. Hanáka k návrhu MPSV na zvýšení minimální mzdy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje, aby od roku 2020 činila minimální mzda 50 procent průměrné mzdy. Novela zákoníku práce by obsahovala valorizační mechanismus, kdy by výše minimální mzdy odpovídala na začátku roku polovině průměrné mzdy z předloňska.

Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě prosazuje zavedení transparentního valorizačního mechanismu. Navrhovaný koeficient 50 procent je ale příliš vysoký.

„Návrh paní ministryně je nezodpovědný. Na předchozích tripartitách jsme pracovali s koeficientem 44 procent průměrné mzdy. Navýšení minimální mzdy o 800 korun v příštím roce by bylo pro podniky ideální. Zvýšení o tisíc korun je pro velkou část firem přijatelné. Kdyby ale prošel návrh paní ministryně, drtivá část firem by tento nárůst nedokázala pokrýt zvýšením produktivity práce. Zkomplikovalo by to hospodářský růst,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zástupci Svazu průmyslu se s ministryní práce a sociálních věcí sešli minulý týden, kde projednávali také postup zvyšování minimální mzdy. „Paní ministryně nás ale neinformovala, že přijde s návrhem takto vysokého koeficientu. Věřím, že pan premiér tento návrh nepřijme. Postup paní ministryně popírá princip sociálního dialogu. O tomto tématu má jednat tripartita a nikolik jen odbory se sociální demokracií,“ dodává Jaroslav Hanák. Řada firem, které jsou už dnes na hraně, pokud jde o růst produktivity práce a růst mezd, by nejspíš nebyla schopná udržet míru zaměstnanosti.

Jan Stuchlík
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět