Průmysl v srpnu přibrzdil

Průmyslová produkce v srpnu 2021 byla reálně meziměsíčně nižší o 3,2 %. Meziročně po očištění o počet pracovních dnů klesla o 1,4 %. Průmysl po dobrých výsledcích z předchozích měsíců pomalu přibržďuje.

K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -5,1 procentního bodu, pokles o 28,4 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -0,7 p. b., pokles o 6,6 %). Sektorově je nejviditelnější propad ve výrobě motorových vozidel, většina ostatních odvětví ale nadále rostla (stojírenství, elektronika, kovovýroba,…). Hodnotit kondici průmyslu během letních (dovolenkových) měsíců je vždy obtížné a nelze činit významné závěry. 

prumyslova vyroba 2014 2021

V minulých měsících dosahovala hodnota nových zakázek rostoucích hodnot, což naznačovalo pozitivní signál. Růst pokračoval i v srpnu. Podle ČSÚ je aktuální růst dát spíše růstem cen, než růstem objemu zakázek. Přesto zatím počet zakázek neklesá.

„Srpnový meziroční pokles průmyslové produkce ovlivnily především dovolené, ale i vynucené odstávky kvůli nedostatku materiálů a zpoždění jejich dodávek. Významně to ovlivnil nedostatek čipů a prodloužení volna v automotive. Po dobrých výsledcích z předchozích měsíců růst pomalu přibržďuje. Vidíme to například na zpomalení nárůstu hodnoty zakázek. Roli hraje také zdražování vstupů. Přesto poptávka zůstává poměrně silná a očekáváme, že za letošní rok průmyslová produkce celkově vzroste,“ vysvětluje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

kategorie Tiskové zprávy
zpět