SP ČR připravil pro firmy konzultace s ekonomickými diplomaty

Přes dva tisíce schůzek s téměř 180 diplomaty z celého světa. Právě taková porce konzultací o exportu čeká na české podnikatele ve čtvrtek 29. a v pátek 30. června na výstavišti v pražských Letňanech. Jako každý rok je pro firmy zdarma připravil Svaz průmyslu a dopravy ČR. Nejen o tom, jaká specifika mají konkrétní zahraniční trhy a jaké příležitosti v jednotlivých zemích na firmy čekají, radí exportérům čeští ekonomičtí, vědečtí a zemědělští diplomaté nebo zástupci zahraničních kanceláří CzechTrade a CzechInvest ze 120 zemí.

04 Konzultace s diplomaty 2023

Po roce mají čeští podnikatelé opět jedinečnou možnost konzultovat své exportní záměry s českými diplomaty z celého světa. Do pražských Letňan se ve čtvrtek a v pátek chystá celkem 285 firem. Radit jim budou kromě ekonomických, vědeckých a zemědělských diplomatů také vedoucí zahraničních kanceláří CzechTrade a zástupci zahraničních zastoupení CzechInvestu z Japonska, Kanady, Korejské republiky, Německa, USA a Velké Británie. K dispozici budou podnikatelům i zástupci České podnikatelské reprezentace v Bruselu (CEBRE) a Klientského centra pro export. Nebude chybět ani konzultační stolek Design Centra CzechTrade, České exportní banky (ČEB), Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), Agentury pro podnikání a inovace a Úřadu pro průmyslové vlastnictví.

05 Konzultace s diplomaty 2023

„Jsme rádi, že i letos se nám konzultace s ekonomickými diplomaty podařilo zorganizovat a že se každoročně rozrůstá okruh institucí a stran, které se do nich zapojují. Čekají nás opět dva dny nabité schůzkami a byznysovým speed datingem. Bez toho, aniž by podnikatelé museli opustit Českou republiku, získají během pouhých dvaceti minut perfektní přehled o nových trzích, kam můžou směřovat svůj export nebo rozšířit své obchodní zájmy. Tento rok skutečně začal jako rok podpory exportu a podnikatelských misí a právě tyto konzultace mohou být přínosným doplňkem cest, kterých se účastníme,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

03 Konzultace s diplomaty 2023

Letos nově můžou firmy využít konzultací o poválečné rekonstrukci Ukrajiny, do které je zasvětí odborníci z Ministerstva průmyslu a obchodu. Právě o schůzky s diplomaty a odborníky na Německo, USA a Ukrajinu je mezi exportéry vůbec největší zájem.

10 Konzultace s diplomaty 2023

„České firmy se mohou výrazně podílet na obnově Ukrajiny a velká část z nich očekává na tamním trhu zajímavé příležitosti. K tomu ale potřebují podmínky srovnatelné s těmi, jaké mají německé nebo polské společnosti. Svaz průmyslu proto spolupracuje s ministerstvem průmyslu i dalšími institucemi na novele příslušného zákona, která by umožnila státní pojišťovně EGAP i České exportní bance podpořit české firmy na Ukrajině. Tuzemská legislativa totiž zatím podobnou podporu v zemích, kde probíhá válečný konflikt, fakticky zakazuje. České společnosti přitom v mezinárodní konkurenci dokáží konkurovat, pokud jde o poměr kvality produktů a jejich ceny. Bez srovnatelné státní podpory s jinými zeměmi se ale jejich vyhlídky podstatně zhoršují,“ vysvětluje Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

KONZULTACE S EKONOMICKÝMI DIPLOMATY ZAJIŠŤUJE SVAZ PRŮMYSLU JIŽ PŘES 20 LET

Setkání s ekonomickými rady a zástupci CzechTrade, CzechInvest a dalších institucí organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR každoročně od roku 2002 u příležitosti porady ekonomických diplomatů. Jde o velmi efektivní a účinný nástroj podpory exportu, kterého se pravidelně účastní stovky zástupců firem. V letech 2020 a 2021 se akce kvůli pandemii Covid-19 uskutečnila online a částečně také hybridní formou. Na výstaviště v pražských Letňanech se v plné podobě vrátila loni. Letos pro účastníky Svaz průmyslu a dopravy ČR naplánoval přes 2000 dvacetiminutových schůzek. Konzultovat na ně přijede 285 zástupců firem, kterým bude k dispozici téměř 180 ekonomických, zemědělských a vědeckých diplomatů či zástupců CzechTrade nebo CzechInvest působících v zahraničí a další konzultující ze státních organizací na podporu exportu. Konzultace jsou zdarma a každá firma může využít celkem 10 schůzek, jejichž maximální délka je 20 minut.

07 Konzultace s diplomaty 2023