Inovace: klíčová je podpora aplikovaného výzkumu i práce s patenty

DSC 0045


Cesty k tomu, jak zkvalitnit, zrychlit a zlevnit zavádění inovací do průmyslové praxe s cílem zvýšit konkurenceschopnost českých firem, dnes v budově Vysokého učení technického v Brně mapovali odborníci v diskusním panelu nazvaném „Od myšlenky k byznysu – průmysl a inovace“. Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) jej uspořádal v rámci celoroční kampaně Rok průmyslu a technického vzdělávání. SP ČR zde reprezentovali členové jeho představenstva Pavel Juříček a Jiří Holoubek.

České firmy stále nejsou schopny využívat veřejnou infrastrukturu vybudovanou za prostředky státu na podporu aplikovaného výzkumu. Ročně se v ČR na výzkum a vývoj vynakládá asi 80 miliard korun, z toho zhruba 45 miliard tvoří výdaje soukromého sektoru. Pouze jedna miliarda korun přitom putuje ze soukromého do veřejného sektoru. „To dokazuje, že intenzita vztahu mezi podnikatelskou sférou a veřejnou výzkumnou sférou je jednoznačně nedostatečná,“ řekl v diskusi poradce místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Marek Jetmar.

„Z podkladů, které máme k dispozici, se ukazuje, že firmy dělají výzkum ve velkém objemu, ale nejsou schopny využívat veřejnou infrastrukturu, která je tady k dispozici a která byla vybudována za desítky miliard,“ konstatoval.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět