Zavedení trestnosti přípravy krácení daní je nebezpečné

Není jasné vymezení, co je „příprava“ krácení daně, což otevírá obrovský prostor nejistoty pro podnikatele.



Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) upozorňuje na výrazná rizika novely zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, kterou dnes přijala Sněmovna. Podnikatelé spatřují jeho bolavé místo zejména v otázce trestnosti přípravy krácení daně a jejího přesného vymezení.

Samotný průběh projednávání, zejména jeho délka, i skutečnost, že garanční ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny v této otázce jednoznačný názor nenašel, svědčí o tom, že na problematiku je možné mít oprávněně různé názory. Stále však platí, že v situaci, kdy není naprosto jasné vymezení, co je daňová optimalizace a co už je „příprava“ krácení daně, se otevírá obrovský prostor nejistoty pro podnikatele.

Schválené opatření je zneužitelné a tedy nebezpečné. Podnikatelská veřejnost se obává šikanózních podání, která mohou vést k dlouhým trestním stíháním a případným zatěžujícím komplikacím bez ohledu na to, jak dopadnou. Navíc platí, že mnohé z důvodů, pro které byl tento institut navrhován, jsou eliminovány nástroji novými, které byly v oblasti správy daní v mezidobí přijaty (kontrolní hlášení, podstatné rozšíření revers-charge aj.).

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) není schválené opatření předkládáno s ohledem na reálné potřeby praxe a spravedlnosti podnikání v této republice.



Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět