Týdenní přehled v institucích EU 11. - 17.4.

 

V pondělí začne plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, kde proběhne rozprava o programu pro účelnost a účinnost právních předpisů (REFIT) a rozprava o cestě k lepší regulaci jednotného trhu. V pondělí ve Výboru pro zahraniční věci Evropského parlamentu proběhne elektronické hlasování, v němž se bude hlasovat o nové progresivní a inovativní budoucí strategii pro obchod a investice.

 V pondělí v Hospodářském a měnovém výboru Evropského parlamentu proběhne výměna názorů s P. Moscovicim, komisařem pro hospodářské a finanční záležitost, daně a cla na téma hloubkový přezkum 2016. V neposlední řadě se poslanci zaměří na nová pravidla proti praktikám vyhýbání se daňovým povinnostem s přímým dopadem na fungování vnitřního trhu. V úterý Evropská komise spolu s nizozemským předsednictvím organizují konferenci o bio-ekonomice. Konference je součástí aktivit v rámci Evropské strategie pro bio-ekonomii a akčního plánu této strategie. Vyhodnocení strategie a další směřování bude aktualizováno v roce 2016 Evropskou komisí.  

Ve čtvrtek a pátek proběhne neformální zasedání ministrů dopravy. Na programu jsou následující témata: inteligentní mobilita, zelená mobilita, inovace pro budoucnost – udržitelná řešení a návaznost na COP21, globální řešení pro letectví a lodní dopravu. V pátek pod záštitou Evropské komise proběhne informační den k otevřené vědě v oblasti cloudu o nadcházejících výzvách v rámci evropských výzkumných infrastruktur (včetně e-Infrastruktur), které spadají do pracovního období 2016-2017 programu Horizont 2020.

Kompletní přehled dění v institucích EU naleznete zde.


týdenní_zpráva_11-17_04__2016_004.pdf

kategorie CEBRE a SPČR
zpět