Co je cílem chystané reformy volebního práva EU?

Posílení demokratické legitimity nebo posílení pozice Evropského parlamentu?


Evropský parlament připravuje na základě svého usnesení z listopadu 2015 reformu volebního práva Evropské unie. Návrh deklaruje obecnou snahu rozšířit demokratický a nadnárodní rozměr evropských voleb a demokratickou legitimitu rozhodovacího procesu EU. Akt o volbě členů Evropského parlamentu ve všeobecných a přímých volbách ze dne 20. září 1976 by tak měl doznat dílčích změn, které by ve svém důsledku dopadly i na vnitrostátní legislativu voleb do Evropského parlamentu. Některé změny navazují na Doporučení Evropské komise o posílení demokratického a efektivního průběhu voleb do Evropského parlamentu (2013/142/EU) ze dne 12. března 2013.

Reforma voleb do Evropského parlamentu je citlivou otázkou zasahující nejen do vnitrostátní úpravy volebního práva, ale i do rovnováhy mezi orgány EU. Za nejcitlivější lze považovat návrh na vytvoření společného evropského volebního obvodu, kde by kandidátku jednotlivých evropských politických stran vedl jejich kandidát na post předsedy Evropské komise (tzv. „Spitzenkandidat“). Návrh však přináší další opatření, směřující k harmonizaci celého volebního procesu (lhůty pro předložení kandidátek, stejné datum voleb, uzavírací klausule), gendrové vyváženosti a vytvoření úřadu pro výměnu informací. Členské státy také mohou zavést elektronické a distanční hlasování. Členské státy musí přijmout opatření, aby mohli volit i voliči žijící ve třetích zemích.

Návrh jako celek bude podroben rozsáhlé diskuzi členských států a jejich národních orgánů, neboť představuje velký zásah do vnitrostátní legislativy a meziinstitucionálních vztahů. Návrh bude nutno posoudit zejména ve spojitosti se zásadou subsidiarity a proporcionality a zjistit, zda některá opatření nezasahují nepřiměřeně do individuální právní kultury jednotlivých členských států. S ohledemna vysokou míru sjednocujících prvků v návrhu a nutnost jejich jednomyslného přijetí je velice sporné, zda je jeho přijetí realizovatelné.

pdfPodrobné informace k návrhu reformy volebního práva EU356.45 KB

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie EU infoservis
zpět